FOLLO: Etter at ØB skrev om en mulig kommunesammenslåing i Follo har reaksjonene vært mange.
- Hele Follo bør bli én kommune
Både politikere og folk flest har en mening om disse planene. Også KRD har sin oppfatning om prosessen.
Må forankres
– Før vi i det hele tatt vil vurdere en slik søknad, må det forankres både politisk og ikke minst i folket i de kommunene det gjelder, sier statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (Sp), statssekretær i KRD.
Brevet som gikk fra ordførerne i Frogn, Ås og Ski sist torsdag, var verken behandlet politisk eller forankret i folket.
– Jeg stiller meg litt undrende til en slik prosess fra ordførerne. Jeg trodde de kjente prosedyrene bedre. Det er tre ting som må oppfylles. For det første må søknaden diskuteres politisk og det må være et flertall i kommunestyret for en slik prosess. Videre må også folket få si sitt. I en slik sak er det veldig viktig at også innbyggerne får komme med sine meninger, og de skal bli hørt. Til sist må kommunen sette av penger til utredning i budsjettet, sier Tvinnereim.
Mulig folkeavstemning
– Kan det være aktuelt med en folkeavstemning?
– Det er helt opp til hver enkelt kommune, men det er å anbefale og flere har gjort det tidligere i tilsvarende store saker. En annen ting politikerne skal være klar over er jo at dette vil berøre økonomien, tjenestetilbudet og ikke minst identiteten for innbyggerne, sier Tvinnereim.
Får konsekvenser
– Kan jeg tolke deg slik at du ikke anbefaler en sammenslåing?
– Det jeg mener er at det får konsekvenser og det er ikke gitt at det er noe å tjene på en slik storkommune. De kommunene som har gjennomført en slik prosess tidligere, kan fortelle om ulike resultater. Det finnes både positive og negative erfaringer med en slik gjennomføring, sier statssekretæren.
Kirken gjorde det i fjor
Sven Holmsen, prost i Nordre Follo, synes debatten om kommunesammenslåing er interessant og peker på erfaringen kirken gjorde seg da Follo prosti ble delt i to i fjor. Nordre Follo prosti består av Ski, Oppegård og Enebakk, mens Søndre består av Ås, Vestby, Frogn og Nesodden. De to prostiene har omtrent like mange innbyggere, ca 65000 i hvert, og hvert sitt senter i Ski og Ås.
Holmsen lurer på om denne modellen kan være et godt eksempel for en eventuell kommunesammenslåing.
– Denne delingen er et forsøk på å finne lokale enheter i den fremtidige organiseringen av kirken etter at båndene til staten løsnet. Kirken vil fortsette samarbeidet med kommunene også i fremtiden, derfor har vi et blikk på hva som skjer med kommunene. En lik inndeling kunne gitt et spennende samsvar mellom prosti og kommune, sier Holmsen.
En annen årsak til at Follo prosti ble delt, var størrelsen. Prosten mener det var for stort og uhåndterlig, og at størrelsen på de nye Follo-prostiene er passende enheter i kirken.
– Fordelen er at prostiene er oversiktelige arbeidsenheter. Jeg tror prostiene kan bli en bra match med eventuelle nye kommuner. Det forutsetter at organiseringen av kirken kommer på plass og hva Stortingets nye grunnlov for kirken inneholder, sier Holmsen.
Av erfaring vet Holmsen at det er en krevende prosess å finne nye navn på områder eller arbeidsenheter. Navnediskusjonen internt i Follo prosti gikk på kryss og tvers av indre og ytre, øvre og nedre, før de havnet på nordre og søndre.