Oppdaget føflekkreft hos to fra Follo

REDDET LIV: – Å snappe opp to føflekker er ganske bra, fastslår hudlege Bjørn E. Bondevik. Legesekretær Anne-Cecilie Ukkelberg tok seg av telefonstormen fra Follo-pasienter. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

REDDET LIV: – Å snappe opp to føflekker er ganske bra, fastslår hudlege Bjørn E. Bondevik. Legesekretær Anne-Cecilie Ukkelberg tok seg av telefonstormen fra Follo-pasienter. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Kanskje reddet vi to liv, sier hudlege Bjørn E. Bondevik tankefullt etter dugnaden for pasientene fra Follo.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

NORDSTRAND: Telefonen sto ikke stille på Dr. Bondeviks hudklinikk etter at han gikk ut i ØB og tilbød folk i Follo time til samme pris som egenandelen hos legespesialist: 317 kroner.

Det er bare leger med driftsavtale med Helse Sør-Øst som har driftsavtale. Da har de refusjonsrett. Det vil si at pasienten betaler egenandel; resten dekker det offentlige.

Hudlege Bjørn E. Bondevik har ikke en slik hjemmel. Dermed må pasientene hans betale full pris, 950 kroner. Det er tre ganger så mye som egenandelen.

Ingen ledige hjemler

Da hudlegen på Nordstrand leste om mangelen på hudlege og lange ventelister i Follo, skrev han til Helse Sør-Øst og søkte om driftstilskudd: «Jeg har kapasitet og kan godt ha kontordag i Follo et par dager i uken. Bruk meg!»

Svaret fra Helse Sør-Øst kom kort tid etterpå:

– Helse Sør-Øst RHF viser til din henvendelse. Vi har for tiden ingen ledige avtalehjemler å tildele.

Les også: – Jeg har jo lyst til å leve til jeg er 100 år

Det ringte og ringte

Om responsen fra Helse Sør-Øst var heller lunken, lot ikke responsen fra folk i Follo på jakt etter hudlege vente på seg.

– Det ble et enorm trykk; telefonen brant nesten opp. Det ser du bare på timelistene for disse ukene, påpeker Bondevik. Tilbudet gjaldt de to første ukene i juni.

11. juni: 9 pasienter fra Follo. 12. juni: 10 pasienter. 13. juni: 5. 14. juni: 5. Til sammen var det nærmere hundre mennesker bosatt i Follo som bestilte time.

– Det ringte og ringte, bare spør sekretæren, sier hudlegen med et smil.

Inn kommer legesekretær Anne-Cecilie Ukkelberg. Hun fikk en hektisk start på juni etter sjefens stunt i ØB.

– Var det mennesker som hadde vært hos fastlegen sin og fått henvisning til hudlege allerede, eller var det folk som benyttet seg av sjansen til å komme direkte til hudlege fort?

– Begge deler. Mange kom med henvisning og hadde fått beskjed om at de måtte vente til september og oktober før de fikk time hos hudlege. Så mange ble glade da de fikk time med én gang. «Å, får jeg time i morgen?», forteller Ukkelberg.

– Veldig gøy

Tilbudet Bondevik kom med gjennom ØB, var første time til samme pris som egenandelen.

– Og så fikk de kontrolloppfølging til samme pris. Og de som ble operert, fikk rabatt. Jeg ville ikke at de skulle føle seg presset til å bruke meg selv om de fikk time her, forklarer hudlegen.

– Det var også noen som ikke rakk dette tilbudet, men likevel ville ha time for å få time med en gang, skyter legesekretæren inn.

– Det var veldig gøy! erklærer hudlege Bjørn Bondevik.

Forskjellen på liv og død

For noen ble tidlig time et spørsmål om liv og død. En av pasientene som tok kontakt, var en kvinne som hadde fått henvisning fra fastlege og time hos hudlege i september.

– Jeg så med et halvt øye at det var føflekkreft! Det kommer an på henvisningen. Står det «mistanke om føflekkreft», vil du få time fort. Står det «sjekk føflekk», vil du måtte vente mye lengre på spesialist, sier Bondevik.

Føflekken hadde vokst seg stor og gikk dypt ned. Det ble en ganske stor operasjon for å fjerne alt.

– Da vi fikk svaret og fikk bekreftet at det var føflekkreft, hadde vi tatt så mye at det var ingenting som var igjen. Hadde hun ventet til september, kunne det vært for sent, slår hudlegen fast.

Bondevik gikk ut med tilbudet for å teste om det var behov for nok en hudlege med driftsavtale i Follo. Han er ikke i tvil om svaret:

– Ja! Behovet er jo enormt: Det har vært én hudlege i alle år siden 1984, samtidig som befolkningen har økt kraftig.

Artikkeltags