Over 100 mennesker kom til Ås for å lære om gratis godbiter

Godt over 100 hadde møtt opp i finværet for å lære mer om nyttevekstene og deres historie ved UMB.

Godt over 100 hadde møtt opp i finværet for å lære mer om nyttevekstene og deres historie ved UMB.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

ÅS: – Botanikeren Linne’ mente at brenneslen var den edleste av alle planter. Det er nemlig den eneste du ikke kan tørke deg bak med. Dag Guttormsen bød på både matoppskrifter og gode historier som nyttevekstguide.

Gratis mat høres alltid forlokkende ut, og nå gror det frem godbiter ved husvegger og i grøftekanter.
Dag Guttormsen fra Follo sopp- og nyttevekstforening gikk i spissen for en flokk på rundt 110 interesserte da det ble arrangert grønttur i parken på UMB. Turen tok i overkant av en time og var på 400 meter. Bærekraftig Follo og Ski historielag var også med som arrangør.

– Litt Brimi

Først i den store flokken var Fredrik Engelhardt Nordby (8) en av de ivrigste. Han plukket med seg løkurt og var rask til å smake på de nye, sprø vårbladene på almen.

– Tidligere har jeg bare spist brenneslesuppe vi fikk i barnehagen.

– Dette er litt Brimi, smiler Ole Fredrik Nordby, som er faren til Fredrik.

Han setter pris på god mat og er glad i å gå i skogen. Derfor tok han med seg sønnen på denne runden for å lære litt mer om råvarene.

Nok råvarer

Nå om dagen er det mange som har startet den evige kampen mot skvallerkål og løvetann. Og for å si det på engelsk: «If you can’t beat them, eat them.»

Skvallerkål kan brukes på samme måte som spinat. Kok den i lettsaltet vann et minutt, hakk den eller kjør den i en matmølle, og bruk den grønne pureen til suppe eller stuing. Den samme fremgangsmåten gjelder for brennesle og karvekål.

Løvetannsirup

Du trenger ikke være kanin for å gumle i deg løvetann. De tynneste bladene, med størst fliker er mildest, og egner seg best til salat.

– Rør inn noen løvetannknopper i pannekakerøren, og ungene tror det er rosiner. En annen mulighet er å tømme varm sukkerlake over det gule fra løvetannblomstene. Da har du en søt, velsmakende sirup til yoghurten. Og det er godt med noen valnøtter på toppen, råder Guttormsen.

I den store flokken står folk og skriver tips og råd i notatbøkene sine.

Tid for brennesle

Den grønne, småhissige brennesleplanten er en av de aller nyttigste. Roten kan brukes til farging, og fibrene i stilken er tidligere blitt brukt til å veve stoff av. De ferske bladene egner seg utmerket til mat.

– En gang fikk jeg i oppdrag å lage neslesuppe til flere hundre gjester. Da slo jeg den med ljå bak husveggene på UMB og vasket den i badekaret. Men under litt mindre forhold anbefaler jeg å ta på hansker og plukke de fineste toppskuddene, sier Dag Guttormsen.

Artikkeltags