Pass på hunden din!

NEPPE ALENE: Denne vargtassen antas å være 2-3 år. Den ble fanget opp av et viltkamera i Høland 14. februar. Den ble sporet til Østmarka, hvor den ser ut til å makere revir. FOTO: PRIVAT

NEPPE ALENE: Denne vargtassen antas å være 2-3 år. Den ble fanget opp av et viltkamera i Høland 14. februar. Den ble sporet til Østmarka, hvor den ser ut til å makere revir. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

FOLLO:  – Det ser ut som om ulven prøver å lage seg et revir i Østmarka, og det gjør den ikke hvis den er alene, sier rovviltkontakt Torbjørn Tveter i Statens Naturoppsyn.

Tveter sporet 14. – og 15. februar en hannulv fra Rødenes, gjennom Trøgstad, over Øyeren, opp til Sand gård i Enebakk og inn mot Rælingen.

Ulven antas å være to-tre år.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus mottar fortsatt meldinger om observasjoner av ulven. Den har nå oppholdt seg i Østmarka i over fem uker.

Så to ulver over Øyeren

Tveter har videre fått tips om at to ulver ble sett i det de krysset Øyeren den 11.- eller 12. februar.

– Merkelig hvordan de har en GPS inni toppen, poengterer han.

Han tror det er snakk om en flokk eller et par som har møttes og som er i ferd med å etablere seg i Østmarka. Den erfarne rovviltkontakten viser til at det er uvanlig for en streifulv å oppholde seg så lenge på ett sted. Det er heller ikke normalt at streifulv angriper hunder – med mindre den ønsker å markere revir.

– Ulven har streifet fort og langt, det ser ut til at den har vært på leting etter et sted å stoppe. Den har vært her i fem uker nå, og jeg mistenker at den har funnet en venninne, sier Tveter.

Det er i så fall første gang siden 1800 tallet at ulv har slått seg til ro i Østmarka.

Tok to hunder

Så langt har Østmarka-ulven antakeligvis tatt livet av to hunder.

Natt til 4. mars ble en elghund revet i hjel på Lindeberg i Oslo, og 8. mars forsvant en elghund i Enebakk. Hundeeier Bent Utsigt fant restene etter hunden en uke etter.

– Halsbandet var i fire deler, forteller han.

Begge hendelsene er bekreftet av SNO, som mener det ser ut til å være ulveangrep.

–Hold hunden i bånd

Nå spørs det om ulven finner seg til rette i et av de mest populære rekreasjonsområdene på Østlandet. Ulven trives best i de dypere skoger, men Torbjørn Tveter forteller at det finnes flere dype hull i Østmarka hvor ulven finner fred.

Rådgiver Christian Hillmann ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus sier det er viktig at turfolk ikke blir engstelige, men ferdes i naturen som før.

– Det eneste er at en bør passe på hunden sin og respektere båndtvangen fra 1. april. Og før det bør en være påpasselig når en går med hunden.

Sensasjon?

Hillmann vil ikke spekulere i om vi står overfor en aldri så liten sensasjon.

– Men det at han har tatt hund kan tyde på at han markerer revir, sier han.

Rovviltansvarlig Jan Wilberg i SNO opplyser at de har sendt inn møkkprøver til analyse fra henholdsvis Rælingen, Enebakk (to plasser) og Kråkstad. Sistnevnte ble funnet i helgen, men den var ifølge Wilberg ikke fersk. Han opplyser at så langt har SNO kun spor etter enkeltdyr.
Svarene på DNA-prøvene ventes om noen uker.

Hva mener du? Bør ulven få slå seg ned i Østmarka? Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags