Slik fyrer du riktig med ved

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Å fyre med ved i ovn og peis er ikke lenger bare å stappe to kubber inn og tenne på fyrstikken. For å gjøre fyringen mest mulig effektig, og dermed også best mulig for lommeboken din, bør man følge visse råd.

I alle fall nå som sprengkulda er varslet inn over østlandet.

Blå flammer er best

Forsker Edvard Karlsvik ved SINTE, nestor på å fyre med ved, forteller om den nye fyringsteknikken:

– Metoden baserer seg på å dekke bunnen av ovnen med en vedstabel og tenne på fra toppen. Da vil man halvere partikkelutslippet fra skorsteinen, samtidig som veden blir utnyttet langt mer effektivt. Når veden i bunnen av ovnen varmes opp, vil den avgi gasser som utgjør halvparten av energien i veden. Disse gassene vil antennes når de kommer i kontakt med flammene i det øvre laget. Tenner man på i bunnen vil gassene fortsette ufortrødent oppover i pipeløpet og ut i atmosfæren, forklarer han i en pressemelding.

– Det er veldig mye å spare på å tenne fra toppen, både for miljøet og for lommeboken. Når veden avgir blå flammer, er det et tegn på optimal forbrenning. Gule flammer inneholder mer sot og partikler, fortsetter nestoren.

Her er triksene

  • Sørg for god trekk i pipen. Pass på at ovnen er tett og at det ikke er lekkasjer ved inngangen til pipen. Be feieren sjekke dette for deg neste gang.
  • Ofte kan det være fornuftig å montere en vifte på toppen av pipen for å få riktig trekk.
  • Bruk gjerne opptenningsbriketter fremfor avispapir. Da blir det mindre aske i ovnen/peisen.
  • Sørg alltid for å ha god trekk. Reguler varmen med hvor mye ved du legger i, ikke skru ned trekken. Legg heller i litt oftere og mindre, med god trekk hele tiden.
  • Det er viktig med nok luft. Av og til kan det vær nødvendig åpne ett vindu når peisen tennes slik at den får nok luft. La ovnsdøren stå på gløtt, eventuelt ha opptenningsventilen åpen til det har tatt god fyr (15 – 20 min).
  • Legg ved ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i pipa blir unødig stor. Fyr moderat.
  • Når veden har blitt til kull kreves det mindre tilført luft, og du kan dermed redusere tilførselen.
  • Unngå ulmebrann, det er da forurensingen er størst. Det beste er når det brenner friskt, og røyken fra pipa er nesten usynlig.
  • Les bruksanvisningen på din ovn nøye. Den beste fyringsmåten kan avvike fra ovn til ovn. ( finnes ofte på nettet)
  • Kontroller røyken.  Røyken skal være hvit, helst gjennomsiktig. Svart røyk tyder på uegnet ildsted, feil fyringsteknikk eller dårlig brensel. Asken i ildstedet skal være finfordelt og grå.

– Vedfyring er billig

Grethe Bachmann, leder for bransjeforeningen Norsk Varme, forteller at du kan spare store summer på å fyre med ved.

– Det de færreste vet er at vedfyring er bare halvparten så dyrt som oppvarming med strøm. En moderne, effektiv vedovn gir en varmepris ned i 45 øre per kWh. Med dagens høye strømpriser kan man faktisk halvere strømregningen til oppvarming ved å fyre med ved, sier Bachmann i pressemeldingen.

Klimanøytralt

Nye vedovner er mer energieffektive og reduserer vedforbruket med 30-40 prosent. De slipper også ut betydelig mindre svevestøv. Gamle vedovner slipper i gjennomsnitt ut fem til seks ganger så mye svevestøv som nye rentbrennende ovner. Uforbrente utslipp er redusert med 90% sammenliknet med tilsvarende ildsteder av gammel type.

– Når vi i tillegg vet at vedfyring er klimanøytralt og ikke slipper ut mer CO2 enn ved som råtner i naturen, kan du fyre med den reneste samvittighet i en rentbrennende ovn, sier Grethe Bachmann i pressemeldingen.

Artikkeltags