– Unger må lære privatøkonomi på skolen

uvitenhet: Distriktsbanksjef
Øyvind Staff mener at altfor mange unge ikke vet konsekvensen av å få 
en betalingsanmerkning.

uvitenhet: Distriktsbanksjef Øyvind Staff mener at altfor mange unge ikke vet konsekvensen av å få en betalingsanmerkning.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Halvparten av ungdommen vet ikke konsekvensene av å få en betalingsanmerkning

DEL

FOLLO: –  Vi ser at antall inkassosaker og purringer, som blir sendt til unge kunder, øker. Dette viser behovet for å få privatøkonomi inn i skolens pensum. Det er på høy tid, sier distriktsbanksjef Øyvind Staff i DNB.

¤ Boliglån? Nei

¤ Du får ikke leid deg et sted å bo

¤ Du får heller ikke mobil- og internettabonnement

40 prosent

Synovate har på oppdrag for banken undersøkt hva unge kunder vet om konsekvensene av betalingsanmerkninger.

– Rapporten viste at over 40 prosent av ungdommen ikke viste hva konsekvensen av dette kan bli. Videre at en av tre kjøper ting de ikke har råd til, sier Staff.

I dag er ikke privatøkonomi et eget fag verken på grunnskolen eller videregående skole. Det er heller ikke prioritert pensum på høyskoler eller universitet.

En undersøkelse viser at 90 prosent mener at privatøkonomi bør være en del av skolens pensum.

– Jeg tror det er flere grunner til at vi opplever flere betalingsanmerkninger på de unge nå enn tidligere. Det er flere ting de ser på som nødvendige forbruksvarer, for eksempel dyre smarttelefoner og nettbrett. Det var enklere å ha oversikt tidligere, da vi enten hadde kontakter i lommeboken eller sparepenger i banken, sier Staff.

Distriktsbanksjefen legger vekt på at når vi beveger oss mer og mer over i et kontantløs samfunn, er det viktig at de unge lærer hvordan ting fungerer.

Folkeopplysning

– Det som er sikkert er at de unge ikke vet nok om dette, og at de ikke lærer nok om det på skolen tross at dette er viktig folkeopplysning. De må få vite at har du betalingsanmerkning får du ikke boliglån, utleiere vil avvise deg og du får heller ikke åpnet mobil- eller internettabonnement, sier Staff.

Han er klar på at også foreldrene må ta sin del av ansvaret, men at alle ikke har de samme forutsetningene.
DNB har for øvrig et opplæringsprogram som kjøres lokalt. De har samarbeidet med syv ungdomsskoler i Follo, og har god erfaring med dette samarbeidet.

– Det vi ønsker er at de unge skal lære om konsekvensene av ikke å gjøre opp for seg, samt få kunnskap om ting som boliglån, sparinger, budsjett, forsikringer og lignende, sier Øyvind Staff.

Hvor nøye er du med å betale regningene dine? Er du fornuftig med penger eller blåser du hele lønna med 1,2,3?

Si din mening i kommentarfelter under:

Artikkeltags