KOLBOTN: Ane Dahl Torp, Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Atle Antonsen, Linn Skåber og Anders Baasmo Christiansen. De har alle det til felles at de er tidligere elever ved Romerike Folkehøgskole.

Skolen utdanner fortsatt noen av våre mest spennende scenekunsttalenter. Blant elevene i årets kull er Ella Marie Sandbakken (19) fra Kolbotn i Oppegård. Nå bruker Ella og klassekameratene deler av sommerferien til å lage teater.

Nesten alle i klassen til Ella fra 2012/13-kullet ved skolen har i snart to uker vært samlet på Andøya i Nordland. Til helga setter de opp vandreteater i Andenes fyr. Stykket har fått navnet Fresnel, oppkalt etter mannen som oppfant fresnel-linsa som både benyttes i  teater-lyskastere og i toppen av fyrtårn.

– Da jeg sluttet på Romerike follehøgskole beroliget jeg meg med tanken på at jeg og 12 andre fra skolen snart skulle samles igjen på Andøya for å lage mer teater sammen. Jeg er utrolig imponert over at Nikoline (produsent) i det hele tatt fikk dette til, og ikke minst over alt hun har fått til for oss her oppe. Hun har laget et passe fullstappet program der det ble plass til både hvalsafari og mobilfri hyttetur i tillegg til manusskriving og arbeid med selve forestillingen, sier Ella.

Postivt overasket

– Jeg hadde knapt vært i nord-Norge før prosjektet, og har blitt veldig positivt overrasket over stedet. Vi har både gått på fjellturer og funnet en paradisisk strand der vi badet i midnattssola, sett skrått, pøsende regn og «sydenvær». Nord-Norge er fullt av kontraster! Men det jeg har blitt mest imponert over er lokalbefolkningen her, som har en gjestfrihet og en dugnadsånd jeg aldri har sett maken til. Dessuten er de imponerende historiefortellere, noe som har blitt en av grunnideene i forestillingen vår, sier Ella.

Nesten for mye av det gode

– Å få jobbe med folk fra Romerike igjen har vært fantastisk! Det er alltid mye latter, og så mange ideer at det nesten blir for mye av det gode når man faktisk skal tenke på å gjennomføre dem. Men nå er vi ferdige med manus og har begynt å øve i Fyret, så jeg har en god følelse, selv om det knapt er to dager igjen til premiere. “Fresnel” viser at en ide fra en jente på en øy i nord kan bli et stort prosjekt som involverer ungdom fra hele landet, hvodan man kan lage teater overalt, selv i et fyrtårn, og hvordan kultursatsing er viktig uansett hvor du bor, sier Ella

– Hva er dine planer til høsten?

– Til høsten skal jeg høyst sannsynlig ta et årsstudium i psykologi ved Universitetet i Oslo, sier Ella Marie.

Fredag 14. og lørdag 15. juni spilles det totalt åtte forestillinger i fyret.

– Det spesielle med denne forestillinga er at det er lyset som kommer først. Det vi viser er tilpasset lysdesignen, og ikke omvendt, sier produsent Nikoline Spjelkavik.

LES FLERE NYHETER HER!

Viser fram øya

Hun har ved hjelp av støtte fra Trafo, Frifond, Teaterklubb’81 og lokale sponsorer skaffet til veie midler til leie av fyret og reiser for alle de involverte.

– Folk er kommer fra så og si hele landet, og det at de nå er her, på mitt hjemsted betyr mye for meg, sier den unge produsenten. Hun har blant annet tatt med medelevene på Hvalsafari der de fikk møte spermhval i sitt rette element utenfor Andenes.

Si din mening i kommentarfeltet under!