Kunstnerne klare for Tyrigrava

KAN SMILE: Kunstnerne Georg Lederer, Kari Wang og Lillian Netskar kan flytte fra Odlobygget til Tyrigrava. Foto: Kari Kløvstad

KAN SMILE: Kunstnerne Georg Lederer, Kari Wang og Lillian Netskar kan flytte fra Odlobygget til Tyrigrava. Foto: Kari Kløvstad

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

OPPEGÅRD: Tyrigravas fremtid er staket ut. Politikerne i Oppegård har tatt sin endelige avgjørelse. Foreningen Tyrigrava kunstnerfellesskap får leie det mye omdiskuterte stedet. Samtidig forplikter de seg til å legge til rette for at motorfolket fritt får benytte uteområdet på Tyrigrava, og at det blir en kafe for alle. Fordi stedet skal leies ut, trenger ikke saken opp til behandling i kommunestyret.

Spent stemning

Stemningen var spent før møtet i Oppegård formannskap i ettermiddag. Representanter fra motormiljøet hadde tatt plass utenfor rådhuset med motorsykler og amerikanske biler, og på plakater sto det "Vi gir oss aldri". Inne i salen satt de tre kunstnerne Kari Wang, Lillian Netskar og Georg Lederer rundt et bord ved vinduet og ventet i stillhet. Tyrigrava var siste sak som skulle opp til behandling.

Liker ikke truslene

Kunstnerne var veldig glade, men slet litt med å slippe jubelen løs. Noen av dem opplever deler av motormiljøet som truende etter alt som har vært skrevet den siste tiden. De er blant annet blitt lovet at det vil bli skikelig bråk, hvis de flytter inn på motorfolkets samlingsplass.

- Men vi er ikke redde for dødningehoder. Vi har sett verre ting, sier maleren Lillian Netskar.

Både hun og kollega Georg Lederer har vanskelig for å forstå hvorfor motormiljøet ikke kan finne seg til rette på Tyrigrava, selv om det også blir kunstnere som arbeider i husene der hele året.

- Nå som vi har fått leie stedet, kan vi også snart gå ut med hvem som skal drive kafeen. Vi tror dette er en person som vil finne tonen med motorfolket, sier Kari Wang.

Meget skeptiske

Det var ingen lystig gjeng fra motormiljøet  som ruslet ut etter avgjørelsen i formannskapet.

- Dette høres ikke bra ut. Det er stor skepsis til at kunstnerne skal overta Tyrigrava, og vi har liten tro på det forenklede serveringstilbudet, sier Torbjørn Martinsen, som driver Tyrigravas facebookgruppe.

- Noen vaffelplater holder ikke. Med et enkelt serveringssted i første etasje klarer du ikke å presse ut middag til 500 sultne mannfolk, mener Dag Hansen. Han er også betenkt over rådmannens fremstilling og mener det var svada at motormiljøet ikke hadde vist sin interesse.

Beskyldt for å være inhabil

Rådmann Harald Toft tok ordet før behandlingen av Tyrigrava-saken. Diskusjonene har gått brennhett den siste tiden, og en av påstandene har vært at rådmannen er inhabil fordi han har nære relasjoner til noen i kunstnermiljøet.

- Jeg har ikke nære relasjoner til noen interessenter. Jeg har hatt en tidligere kollega som var nær tilknyttet dette miljet, men vi hadde ikke noe personlig vennskap.

Det var ingen av politikerne som hadde noe å utsette på rådmannens habilitet.

En ville selge

Høyre hadde stilt sine politikere fritt til å stemme hva de ville i denne saken. Gruppeleder Harald Vaadal mente det fantes to gode alternativ, slik rådmannen hadde skrevet i sin innstilling. Enten utleie til kunstnerfellesskapet eller salg til Trygve Melkeberg.

- Jeg vil gi muligheten til kunstnerne. De er et verdifullt bidrag til kommunen og de skal både stille ut og undervise. En slik løsning sikrer også helårsdrift, sa Vaadal.

I tillegg kom han med forslaget om at kunstnerne må forplikte seg til å legge til rette for motormiljøet slik at de fritt kan benytte utemiljøet på Tyrigrava. Det ligger også i saken at det skal være kafedrift på stedet.

Alle i formannskapet støttet dette forslaget bortsett fra Høyres Henriette Berle Christiansen, som stemte for salg til Melkeberg, da dette er motorfolkets ønske.

Artikkeltags