Tiendeklassingene som klarer seg uten røyk og alkohol

10. på topp: Carol Shoaei (f v), Ibragim Haziev, Hanna Iversen, Ylva Westhagen-Fladset, Sofie Joan Blackman, Maja Brudeli Holtet og Sigurd Herland på Flåtestad skole. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

10. på topp: Carol Shoaei (f v), Ibragim Haziev, Hanna Iversen, Ylva Westhagen-Fladset, Sofie Joan Blackman, Maja Brudeli Holtet og Sigurd Herland på Flåtestad skole. FOTO: BJØRN V. SANDNESS

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Flåtestad-elevene har ikke noe imot å bli kalt engleskolen av elever fra andre skoler i kommunen.

DEL

GREVERUD: – Flåtestad skole er på en måte engleskolen. Elever fra andre skoler sier at vi ikke drikker eller røyker. Jeg tror vi er veldig flinke til å si nei til snus og alkohol. Jeg har blitt spurt, og er stolt over at jeg har sagt klart nei, sier Sofie Joan Blackman (15).

289 av 323 10.-klassinger i Oppegård svarte på spørreundersøkelsen om sitt forhold til røyk, snus og alkohol. Det vil si at 89 prosent av avgangselevene svarte.

95 prosent sier at de aldri røyker, 85 prosent av de ikke bruker snus og 56 prosent av de ikke har vært påvirket av alkohol. Av 10.-klassingene på Flåtestad skole svarte hele 95 prosent at de aldri røyker.

– I år tror jeg det er enda færre som røyker. Trenden bare fortsetter, sier Ylva Westhagen-Fladset, 14 år og elev i 10D ved Flåtestad skole.

– Skjer my etter ballet

ØB møter henne og seks andre 10.-klassinger fra samme skole for å høre om de kjenner seg igjen i resultatet fra undersøkelsen blant fjorårets 10.-klassinger. Årets 10.-klassinger er født i 1998 og er 14 og 15 år gamle.

– Jeg synes det er stor forskjell på oss og 1996-kullet. De hadde mer fester. De fra 1997 var midt imellom. Selvfølgelig er det noen fra 1998 som driver med det, men ikke i så stor grad. Men vi har jo ikke vært 10.-klassinger så lenge, så det kan jo skje. Noen sier at det skjer mye etter ballet i februar, forteller Maja Brudeli Holtet (10B).

At de har blitt 10.-klassinger, har de allerede merket. Det er blitt flere fester etter sommerferien. Men uten alkohol.

– Det er mange som flytter til Flåtestad fordi det er bedre miljø her enn på andre skoler, legger Hanna Iversen (10A) til.

– Her blir du i større grad sett ned på om du røyker eller snuser enn på andre skoler, mener Ylva.

Røykehjørne for to

I den grad Flåtestad skole har et røykehjørne, er det ved nedgangen til sykkelstativene. Men det er ikke mye brukt.

– Nei, ikke det hele tatt. Det er bare én eller to, sier Sofie.

– Og de har ikke noen innflytelse på oss, understreker Hanna.

Om røyk er ut, er snus noe mer akseptert.

– Snus godtas mer enn røyking. Røyk sjenerer andre personer, fordi det stinker og klærne dine lukter røyk.

Flåtestad-elevene er så sunne og standhaftige mot røyk og alkohol at jevnaldrende fra andre skoler ser på dem som kjedelige. Det kan de fint leve med.

– Hvis du ikke klarer å ha det artig på fest uten alkohol, er det du som er kjedelig, erklærer Maja.

Alkohol ikke tema på tur

Alle 10.-klassingene har akkurat vært på tur til Polen og Tyskland. Alkohol var ikke noe tema underveis. Det hadde de snakket om på forhånd, og ingen brøt forbudet på turen.

Den gode nyheten er at de aller fleste 10.-klassingene i Oppegård verken røyker eller drikker. Den dårlige er at ti-tolv av de 289 elevene som svarte på undersøkelsen i vår, drikker nesten hver helg.

– I hvert kull er det flere miljøer. Det virker som om det er noen i ett miljø som fester og drikker. Men det er snakk om et fåtall, understreker elevene ved Flåtestad skole.

– Skikkelig ungdom

Rektor Anne Britt Kalleberg deler 10.-klassingenes oppfatning.

– Jeg har snakket med samtlige klassekontakter, og de sier at det virker som om det er mindre alkoholbruk nå. Alle fire basene, det vil si 125 elever, har vært på tur sammen med lærerne sine til Polen og Tyskland, og de sier det ikke har vært snakk om alkohol i det hele tatt. Ikke bare det; det var heller ikke røyking og snusing. Det er mindre nå enn på mange år. Ungdommen er mer skikkelig enn noen gang, uttaler rektoren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken