Renser Ås stasjon for stjålne og forlatte sykler

RIBBET:Slik så flere av syklene på Ås stasjon ut før politiet kom å hentet dem.REBECCA JAFARI

RIBBET:Slik så flere av syklene på Ås stasjon ut før politiet kom å hentet dem.REBECCA JAFARI

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I går foretok politiet en opprenskning av sykkelparken ved Ås stasjon. Over 20 sykler ble fjernet.

DEL

ÅS:
I lang tid har sykkelparken på Ås stasjon vært overfylt av sykler og da også gamle, ubrukte sykler eller sykkelvrak. I tillegg har sykkelparken vært plaget av mange tyverier.
–Vi rydder nå opp for å fjerne syklene som har stått her i lang tid og som er et lett bytte for sykkeltyver eller har vært stjålet. Da blir det bedre plass her, og folk slipper å parkere utenfor sykkelparken hvor det ikke er stativ, sier politibetjent Trond Hatlenes.
For resultatet av fulle sykkelstativer fører, ifølge politiet, til flere tyverier.
–Fulle stativer gjør at folk parkerer syklene på asfalten og låser kun i hjulet. Hvem som helst kan da ta med seg sykkelen, sier Hatlenes.

Hentet av Falck

I hele går jobbet politiet med å registrere og fjerne sykler på Ås stasjon. For hver sykkel de fjernet tok de registreringsnummer dersom sykkelen var registrert hos Falck, for så å sjekke opp mot Falck om sykkelen var stjålet eller ikke.
–Hvis sykkelen ikke er registrert stjålet, ringer vi eieren slik at han eller hun kan hente sykkelen, sier politibetjent Thor Øxseth.
For det er kun ulåste, støvete, punkterte sykler, eller sykler som er ribbet for det meste, som blir fjernet av politiet. Etter å ha sjekket opp mot Falck kommer Falck og henter syklene for å oppbevare dem til noen eventuelt ringer. Etter en stund blir syklene solgt på auksjon.
–Dersom noen savner sykkelen sin ber vi de ringe Falck. I tillegg oppfordrer vi folk til å hente syklene sine dersom de har stått her en stund, sier Øxseth.

- Lås sykkelen!

Politibetjentene mener at folk generelt er altfor dårlige til å låse sykkelen skikkelig. De mener det ikke holder å låse bare i dekket, men at låsen bør festes i et sykkelstativ og i rammen på sykkelen i tillegg.
–Dette området ved stasjonen er sterkt preget av sykkeltyverier, så vi ber folk låse ekstra godt. Sånn det er nå inviterer man jo folk til å stjele sykler eller deler av sykkelen, sier Øxseth som tror de fleste tyverier kun handler om å komme seg fra punkt A til B. Betjentene oppfordrer derfor folk til å melde seg inn i Falck slik at sykkelen kan spores.
–Sånn det er nå flyter det av stjålne sykler som ligger ribbet rundt omkring.

Samtaler med Jernbaneverket

På grunn av sykkeltyveriene ved Ås stasjon, vil nå lensmannskontoret i Ås ha et møte med Jernbaneverket om hva som kan gjøres for å sikre stasjonsområdet bedre.
–For det første er det nødvendig med flere sykkelstativer slik at alle kan låse sykkelen sin skikkelig. For det andre kunne det være bra om sykkelparken var mer opplyst om kveldene og at det ble klippet i buskaset rundt her slik at det mulig med innsyn, sier Øxseth.

I fjor ble 84 sykler meldt stjålet i Ås kommune, hvorav 42 var stjålet på Ås stasjon. Falck regner med at kun én fjerdedel av alle sykkeltyverier blir anmeldt.

Artikkeltags