Pasientene skryter av sykehuset

NYTT LIV: Jostein Skaaden (75) har fått et nytt liv etter at han fikk pacemaker. De siste 14 årene har det vært mange sykehusbesøk. Skaaden kan bare skryte av de ansatte på Ahus.

NYTT LIV: Jostein Skaaden (75) har fått et nytt liv etter at han fikk pacemaker. De siste 14 årene har det vært mange sykehusbesøk. Skaaden kan bare skryte av de ansatte på Ahus.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

SKI: For tre år siden hadde 27 prosent av pasientene som skulle legges inn på Ahus et negativt inntrykk av sykehuset. ØB har kontaktet tre tilfeldige pasienter som nylig var der. Hvordan opplevde de Follos nye sykehus?

Jostein Skaaden, 75 år, Ski. Sist på Ahus i oktober i fjor.

– Bekymret for å dra til Ahus? Nei! Maken til flott behandling jeg har fått skal man lete lenge etter!

Pensjonisten fra Ski og kona Marit kjenner godt veien til Ahus. Siden år 2000 har Skaaden vært inn og ut av sykehus. Han har vært plaget med hjerteflimmer. Etter mange sykehusbesøk fikk han til slutt lagt inn stent på tre årer i hjertet. Men helt bra ble det ikke før han fikk pacemaker i oktober.

Om han grudde seg for å dra til Ahus?

– Nei, vet du hva. For det første, må du på sykehus, så må du. Og de er så flinke og jobber raskt. Husker Marit skulle parkere bilen da hun hadde kjørt meg dit. Før hun kom tilbake var jeg lagt inn på avdelingen, smiler Skaaden.

– De som jobber der er veldig hyggelige, og sykepleierne løper beina av seg, sier Jostein.
Etter at han fikk pacemaker på Ahus i oktober har kreftene kommet tilbake.

– Livet er kommet tilbake her i huset, sier kona Marit.

At humøret og spøken igjen sitter løst hos ektemannen blir bekreftet av hilsenen vi får fra Jostein på vei ut:

– Har du hørt han som sa:
– Hva døde han av?
– Ikke noe alvorlig, svarte den andre!

Kvinne, 64 år. Bosatt i Ski. På Ahus i desember og i år. Vil være anonym.

– Ahus var en veldig positiv opplevelse. Om man da kan si noe slikt når man blir operert, sier en 64 år gammel kvinne fra Ski.

Hun var først innkalt til Ski sykehus, der hun møtte en lege fra Ahus, som undersøkte henne og tok noen prøver.

– En veldig flink lege, som allerede neste dag ringte meg for å spørre hvordan det gikk! Det var veldig positivt overraskende, sier Ski-kvinnen.

Hun måtte ta et nytt inngrep. På gynekologisk avdeling på Ahus ble hun tatt imot av to leger og en sykepleier.

– Jeg fikk god informasjon, de spurte meg hele tiden under inngrepet hvordan det gikk med meg, og dessuten var de veldig hyggelige, sier Ski-kvinnen.

Hun har selv hørt andre fortelle sykehushistorier som ikke er så positive som hennes. Men:

– Klarer legene å prate med pasienten sin, forklare viktige ting riktig, er det vesentlig for hvordan man opplever trygghet.

Hjemme etter inngrepet ble hun selv urolig for om alt hadde gått bra etter inngrepet.

– Da tok jeg kontakt med Ahus. Jeg fikk snakke med legen. Igjen ble jeg veldig godt mottatt, og de ba meg komme samme dag. Enestående. Det viste seg at jeg hadde holdt meg for lite i ro. Senere er jeg fulgt opp både via Ahus og Ski sykehus som har sendt meg brev og innkalling til etterkontroll.

– Var du engstelig før du skulle til Ahus?

– Nei. Jeg har jo hørt mange snakke om dårlige opplevelser der, jeg var faktisk mer skeptisk til å dra til Ski sykehus. Men med spesialister fra Ahus der, følte jeg meg i de beste hender.

Øivind Melby, 51 år, Ski. Sist på Ahus i desember 2013.

Egentlig ville han helst til sykehuset i Fredrikstad. Men etter en akutt-tur til Ahus i desember har han bare positive erfaringer med sykehuset.
Øivind Melby bodde for noen år siden i Østfold. Derfor ble han operert på Sykehuset Østfold i Fredrikstad da han fikk tarmkreft for fire år siden. Etter denne operasjonen må han være forsiktig med hva han spiser, så han ikke får forstoppelse.

Det var nettopp det han fikk 13. desember i fjor. Han hadde vært på lønningspils med gutta fra Jernbaneverket i Oslo denne fredagen, da han begynte å få kramper. Til slutt ble det så ille at han dro hjem til leiligheten i Ski. Her ble han liggende på sofaen til rundt midnatt, men da måtte han ringe legevakten, som sendte drosje og undersøkte ham.

Det bar rett til Ahus, selv om han synes det er best med sykehuset i Østfold, fordi der kjenner legene hans historie.

– Men Ahus er et flott sykehus, sier Melbye etterpå.

Fra han kom dit med ambulanse, til han dro hjem dagen etter, var alt på stell. Han ble tatt imot på akutt med det samme, fikk en rask diagnose, kjapp behandling, og så fikk han ligge over til obs til neste dag.

– Det eneste lille som trakk ned kunne jo være at de bare hadde Fjordland, men den smakte, den og, da jeg ble sulten igjen, smiler overingeniøren i Jernbaneverket.

Artikkeltags