Ambulansen fant ikke frem da Per Holm brakk beinet

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det tar syv minutter å kjøre fra Ski sykehus til Bøhlerveien på Langhus. Ambulansen brukte over én time å finne frem til der Per Holm lå med brukket ankel og ventet på hjelp.

DEL

SKI/LANGHUS: – Heldigvis har han ikke blitt syk. Det er fordi Per er vant til å være ute. Han går lange turer hver dag. Ellers hadde han vel aldri overlevd det her. De fleste hadde vel fått lungebetennelse etter å ha ligget så lenge ute i regnet.

Dagny Holm sitter ved sykesengen på Ski sykehus der mannen Per ligger med gipset bein. Når hevelsen i ankelen går ned, skal han til Ahus og opereres.

Tirsdag for en uke siden var Per Holm ute og gikk i skogen på Langhus. På vei hjem på Bøhlerveien til Stegenstadhagen gård der han bor var uhellet ute.

– Det hadde kommet mye løv, vannet fosset over, og så snublet jeg. For å komme unna vannet, krabbet jeg bort til en skiltpåle, forteller Holm.

Klarte ikke få ham på beina alene

To damer kom til og prøvde å få ham på beina uten å lykkes. De hjalp ham slik at han fikk ringt til kona Dagny.

– Du må komme ned og hente meg; jeg ligger i grøfta nedenfor det gule huset, sa Per.

Dermed var de tre til å dra Per opp. En kvinne med navneskilt som viste at hun jobber på Solborg, stoppet opp. Selv ikke da de var fire klarte de å få Per på beina.

– Da ringte jeg 113 og sa at jeg trenger hjelp til mannen min. Han har ramlet og vi klarer ikke å få ham opp, forteller Dagny.

Hun tenkte at ambulansen kunne være et helt annet sted i fylket, så hun ville være helt tydelig på hvor de skulle.

– Vi er i Ski kommune, vi er på Langhus og han ligger tvers over veien for Bøhlerveien 21.

Så ventet de på ambulansen, alle sammen.

– Det som var veldig positivt, var at så mange stoppet bilen, rygget tilbake og spurte om vi trengte hjelp, sier en takknemlig Dagny Holm.

Ambulansen ringte tilbake.

– Vi har kjørt litt feil, så vi må snu og kjøre tilbake og rundt, var beskjeden Dagny fikk.

– Her var det jammen vanskelig å finne frem

Hun spurte om de kom fra Ski, og det gjorde de. Tiden gikk, og Per lå fremdeles i grøfta, gjennomvått og iskald.
Så ringte Dagnys søster, som bor i nabohuset til gården. Hun fortalte at ambulansen sto der. Da de kom, spurte hun om de hadde med seg Per.

– Nei, vi har ikke funnet ham, svarte ambulansefolkene.

– Han er jo ikke her. Han ligger i bekken på andre siden av innkjøringen til Bøhlerveien 21, påpekte naboen.

Ambulansen ble sendt i riktig retning, og kom endelig frem til stedet der Per lå.

– Her var det jammen vanskelig å finne frem, var det første de sa.

– Kjære dere, dette er Bøhlerveien. Den begynner ved Langhus skole og går oppover. Så vanskelig kan det da ikke være, påpekte Dagny Holm.

I dag tenker hun at det heldigvis ikke sto om livet. Men mener at mannen Per må ha hatt det fryktelig fælt der han lå i over en time før ambulansen kom frem.

– Hva tenkte du da du ble liggende der i grøfta og vente så lenge?

– Jeg vil hjem, sa han, svarer kona.

– Jeg tenkte at jeg får ta det med ro, de kommer sikkert snart. Jeg måtte trøste meg med det. «What ever happens, don´t panick». Det lærte vi i brigaden, sier Per Holm litt ironisk.

Bare noen kilometer

Det er kort vei fra Vardåsveien i Ski, der ambulansene holder til, og til Bøhlerveien der Per Holm snublet og skadet seg.

Ambulansene i Nordre Follo er stasjonert i Vardåsveien 8. Det ligger rett ved Langhusveien, på vei opp til Ski sykehus.

Raskeste vei til Langhus er fylkesvei 152 Langhusveien. På grunn av arbeidet med riggområdet til Follobanen er fartsgrensen på denne veien redusert fra 70 til 50 kilometer i timen.

Ved første rundkjøring svinger man inn til høyre mot Langhus stasjon. Første vei til høyre er Bøhlerveien, som begynner ved Langhus skole. Per Holm lå i grøftekanten vis-à-vis innkjøringen til Bøhlerveien 21, Ramstad gård.
 

Artikkeltags