Gå til sidens hovedinnhold

– Det er mange som er opptatt av at det blir en straffesak

Artikkelen er over 8 år gammel

Hasse Bergstrøm gransket og politianmeldte sin egen venn. Etter fire lange år, går en av norgeshistoriens største bedragerisaker mot et avsluttende kapittel.

SKI: – Det har tatt for lang tid, men jeg har inntrykk av at folk begynner å leve videre, sier Hasse Bergstrøm, juristen og tidligere lektor ved Ski videregående skole.

Mannen som fikk norgeshistoriens største bedragerisak i nyere tid til å rulle.

Først nå, fire år etter at det ufattelige bedraget slo ned som en bombe i aksjespareklubben TA Invest, har Bergstrøm og 238 andre tidligere medlemmer fått beskjeden de har ventet lenge på. Tiltalen er klar. Det er stor spenning knyttet til forklaringene til Per Sten Andersen og hans tidligere samboer Eva Karin Haugen når de tar plass i Oslo tingrett.

De er tiltalt for å ha bedratt medlemmene for til sammen 340 millioner kroner. Strafferammen er på 12 år. I beste fall kommer saken for retten til høsten, ifølge politiadvokat Christian Stenberg i Follo politidistrikt.

Les også: Kan bli rettssak i 2014

Fra tillit til svik

Det reelle tapet er ifølge Bergstrøm på 200–250 millioner kroner. Enkeltpersoner skal ha tapt så mye som 15 millioner kroner, familier opp mot 20–30 millioner kroner. Noen investerte morsarven, andre tok opp millionlån og pantsatte huset for å investere i det som så ut til å være en seriøs aksjespareklubb.

Det er en historie om blind tillit og ubotelig svik. Mange av medlemmene var Andersens betrodde venner, kolleger og tidligere elever ved Ski videregående skole.

– Det er mange som er opptatt av at det blir en straffesak, medgir Bergstrøm.

Han sier det blir deilig å få satt et punktum, både i den sivile konkurssaken og i straffesaken.
Da han overlot granskningen til politiet og Skatt Øst i 2009, skjønte han at mesteparten av verdiene var tapt. Det bostyret har å fordele på medlemmene beløper seg til mellom 7 og 9 millioner kroner. Det som skal fordeles på hvert av medlemmene er cirka 2 prosent av konkursdividenden. Det betyr at hvis et medlem har tapt en million kroner, får vedkommende rundt 20.000 kroner tilbake fra boet.

Boliger og diamanter

Omfanget har gjort at bostyrer og politiet har brukt svært lang tid fra forholdet ble anmeldt til tiltalen var utferdiget.
Siden konkursen sommeren 2009 har boet solgt eiendommer for rundt 170 millioner kroner. De 48 eiendommene duoen eide var imidlertid pantsatt til over pipen.

Politiet har videre konkludert med at diamantene som ble funnet i parets bolig stammer fra konkursen i diamantklubben Diamanthuset på 80-tallet. Boet mener de til sammen 900 diamantene har en verdi på mellom to og syv millioner kroner.

Andersen skal ha sittet i avviklingsstyret etter diamantkonkursen, og han skal ha forsøkt å få tak i de reelle eierne av diamantene.
Så langt har verken politiet eller bostyrer klart å finne ut hvem disse personene er. Dermed havner diamantmillionene etter alt å dømme i statskassen.

Utvidet i hemmelighet

Skandalen begynte i det små på lærerrommet ved Ski videregående skole i 1996. Den respekterte mattelæreren og inspektøren Per Sten Andersen drev med aksjer på fritiden, og Bergstrøm investerte selv 500.000 kroner i det som ble oppfattet som en «venneklubb».

– Vi trodde at det var bare snakk om åtte medlemmer, men Haugen har i hemmelighet utviklet klubben til over 300 medlemmer, sier Bergstrøm.

Han har tidligere beskrevet svindelen som Ponzi. Charles Ponzi var en av de største svindlerne i amerikansk historie. I et typisk ponzi-opplegg loves investorene unormalt høy avkastning, men pengene som betales tilbake til investorer i starten kommer egentlig fra nye deltageres innskudd. Det er ingen egentlig avkastning fra investeringene: Medlemmene føres bak lyset med falske rapporter. Når tilfanget av nye investorer avtar, kollapser det hele.

Medlemmer begynte å fatte mistanke da de hørte at noen ville ha tilbake pengene sine, men fikk problemer. Bergstrøm fant videre ut at Andersen og Haugen hadde kjøpt eiendommer for en plass mellom 150 og 200 millioner kroner de siste årene.

Psykisk barriere

21. april 2009 gikk seks av klubbens medlemmer, med Hasse Bergstrøm i spissen, til politiet og anmeldte samboerparet. Samme dag gikk politiet til pågripelse.

– Det å erkjenne tapet er en psykisk barriere. Det å se gjennom dokumentene og ta beslutningen om at dette er bedrageri ... Det er en litt spesiell følelse. Samtidig er det en god følelse at vi klarte å identifisere bedrageriet.

ØB forsøkte onsdag å komme i kontakt med Andersens forsvarer Arne Gunnar Aas, men får opplyst at han holder kurs. Han har tidligere opplyst til Dagens Næringsliv at Andersen ikke erkjenner straffskyld.