LANGHUS: Når nøden er stor, er Gunn Jensen og vennene hennes nærmest. Dette har en fortvilet kanadagås fått erfare. For noen dager siden gikk den store fuglen rundt ved Langhus bo- og servicesenter og pep og ropte på foreldrene sine. Men de hadde forlatt området ved Fosstjern, sammen med de tre andre ungene.
Gunn Jensen frykter at fuglen er blitt skadd av noen store barn som har herjet med en.

– De har kastet stein og en dag jaget de gåsen inn i en krok og forsøkte å tenne på fjærene med en langskaftet gasslighter. Jeg ga klar beskjed om at de skulle holde opp med dyreplageriet, men da løp de sin vei, sier Gunn Jensen, som lider av MS.

ØB skrev også om gjessene tidlig i sommer. De var et underholdende og artig syn, men spiste også opp potteplanter og gjorde fra seg over hele plenen.

– Jeg fikk satt opp et lavt gjerde, for å holde dem unna sitteplassen, viser Gunn Jensen, som nå har småfugler, ekorn og padden Oskar som hyggelige besøk fra naturen.

For noen dager siden fikk Gunn Jensen hjelp av en av de ansatte til å ta seg av den forlatte fuglen.

– Hun kastet et sengeteppe over gåsen og fikk den opp i en eske. Det var stor ståhei. Så ble den tatt hånd om av Fuglehjelpen, som hentet dyret og fikk gåsen sjekket av veterinær, sier Gunn Jensen.

Satt ut på Østensjøvann

Etter å ha møtt Palle Wickströms stemme på telefonsvareren mange ganger, får vi endelig kontakt med mannen, som har vært aktiv i Fuglehjelpen i 15 år.
Det ringer over 100 om dagen, og de aller fleste lurer på hva de skal gjøre med fugleunger de har funnet. Svaret er: «Legg dem ut igjen, der de ble funnet, så tar fugleforeldrene seg av saken», sier Wickstrøm.
Han sjekker opp hvordan det er gått med gåsen fra Langhus.

– Tre store vingefjær er borte, og da klarer den ikke å fly. Både gjess og svaner feller fjærene, og det tar noen uker før de vokser ut igjen, sier fugleben beste venn.

Gåsen fra Langhus er nå satt ut på Østensjøvannet i Oslo, der det er større forhold. Den er halvtam, og Wikström skal ut for å se om den har det bra.
Hvert år tar Fuglehjelpen inn nesten 6000 fugl som blir sjekket. Av disse blir 4000 friske og raske igjen. Dette er frivillig arbeid, og du kan følge dem på både hjemmeside og Facebook.

– Hvorfor hisser folk seg opp når det gjelder kanadagjess?

– De legger fra seg visittkortet sitt alle steder, og da blir det et «ojande». Men folk kan skylde seg selv, som mater dem. Det var jegerne som importerte den, sier svensken.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her