Mye godt å finne i naturen

SYRE: Inger-Lise Østmoe viser og forklarer de fremmøtte hvordan syrebladene ser ut og smaker. ALLE FOTO: KARIN HANSTENSEN

SYRE: Inger-Lise Østmoe viser og forklarer de fremmøtte hvordan syrebladene ser ut og smaker. ALLE FOTO: KARIN HANSTENSEN

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SKI: Da oppskriftsmaker, kokebokforfatter og tv- og radiopersonlighet Inger-Lise Østmoe gjestet Follo sopp- og nyttevekstforening, fylte hun lokalene på Waldemarhøy.

Under en kort rusletur i skogen bak Waldemarhøy klarte Inger-Lise Østmoe å finne flere gode planter som kan brukes til mat i hverdagen.

– Se her! Rogn er bare utrolig. Den smaker akkurat som marsipan. Tenk å spise marsipan uten at det er marsipan, utbryter hun ivrig foran de rundt 75 fremmøtte.

Hun inviterte til en smakebit, og mange nikket enig.

Rusleturen gikk videre, og geitrams, vinterkarse og brennesle ble også funnet.

– Jeg kaller geitrams for «løveføtter». De smaker som hasselnøtter, sier hun.

De fremmøtte fulgte interessert med mens hun fortsatte oppdagelsesturen.

Gourmet

I en helling finner Østmoe gaukesyre.

– Det er alle gourmetrestauranters favoritt, forteller hun. – En jeg kjenner plukker disse blomstene og selger dem til restauranter i Oslo for én krone og femti øre stykke.

– Stor frihet

Tilbake inne på Waldemarhøy forteller Østmoe om sin lidenskap; naturens matfat.

– Hva betyr det for oss å samle gratis mat? spør hun, og svarer selv: – Det gir stor frihet, nye smaker, det er gratis og så er det nyttig moro.

Blomstrende nytelser, smakfulle trær og ugress til begjær, er hennes motto, og det fikk tilhørerne virkelig høre om.

Brennesle er en av hennes viktigste planter.

– Det er ingen 17. mai uten neslepudding. Og neslejuice er en «bombe» av vitaminer, proklamerer hun.
Hun bruker også mye syreplanter i matlagningen.

Artikkeltags