Truet statsminister, storting, flyplasser og lagmannsretten

En 37 år gammel Vestby-mann står tiltalt for i psykotisk tilstand å ha ringt inn flere bombetrusler til flyplasser, Stortinget, universitet og rettslokaler.

En 37 år gammel Vestby-mann står tiltalt for i psykotisk tilstand å ha ringt inn flere bombetrusler til flyplasser, Stortinget, universitet og rettslokaler.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag møter en 37 år gammel Vestby-mann for Follo tingrett, tiltalt for i psykotisk tilstand å ha ringt inn flere bombetrusler til flyplasser, Stortinget, universitet og rettslokaler.

DEL

SKI: Påtalemyndigheten vil legge ned påstand om dom på overføring til tvunget psykisk helsevern. Det er satt av fem dager til saken.

Forholdene han er anmeldt for ligger tilbake i 2012–13. Da bodde han i Berlin, og mandag 16. september 2013 ringte han inn en bombetrussel til Avinors servicesenter i Trondheim. «Bombe i avgangshall» sa han i telefonen. Det medførte utrykning av store politistyrker, samt brannvesen og helsevesen, og hele flyplassen ble evakuert og var stengt for trafikk i flere timer. Bombetrusselen mot Værnes utløste en samlet millionkostnad fordi det ble stans i flytrafikken ved flere av landets flyplasser.

Så, fredag 8. november, ringte han igjen til Avinors sentralbord, denne gang i Bodø, og sa «Bombe på Værnes». Samme dag, knapt 20 minutter senere, fikk Stortinget i Oslo en telefon der han sa: «Det ligger en bombe under Stortinget»

Neste trusseltelefon kom fire dager senere. Tirsdag 12. november 2013 fikk Avinors sentralbord i Bodø fikk beskjeden «Bombe på Flesland». Klokken var da 10.29. Bare ett minutt senere fikk det arktiske universitetet i Tromsø en bombetrussel på telefon: «Dere har en bombe på universitetet».

Klokken 1053 ringte Vestby-mannen sentralbordet til Borgarting lagmannsrett i Oslo og varslet at det var en bombe i en rettssal.

Beklaget i avisen

– Jeg beklager ulempene dette medfører for alle som blir berørt, men det er dessverre mulig at jeg må gjøre det igjen, sa Vestby-mannen i en telefonsamtale med Dagbladet.

– Hva blir de økonomiske konsekvensene av å true en flyplass, spurte han på Facebook, ifølge samme avis.

La ut trusler på Facebook

Etter at han i oktober 2012 fikk besøksforbud i en sak, tok det bare 16 minutter før han på Facebook la ut trusler mot en politiinspektør i Follo, som hadde besluttet besøksforbudet.

«Det er null problem å fjerne folk. Jeg skjønner ikke at de tør», skriver han på sin åpne facebookside.

15. desember 2012 la han igjen ut truende meldinger på sin Facebook-profil. Denne gang med et bilde av justisminister Grete Faremo, med overskriften: «'Wanted: Public Enemy nr. 1” og under 'One million dollar to those who remove this women from the face of my planet. Half the amount for close relatives».

Han er også tiltalt for å ha sendt truende tekstmeldinger til en kvinne i Son i februar 2013, der han skrev at han ville tenne på huset hennes.

Søndag 30. desember 2012 la han igjen ut en melding på sin egen, åpne facebookprofil hvor han på engelsk blant annet uttalte at han ønsket Jens Stoltenberg, Grete Faremo og Trond Giske myrdet.

Videre skrev han at han ønsket Tor-Aksel Busch og en rekke topper hos riks- og statsadvokatembede «døde og borte».

Mange trusler

Det er mange slike tiltalepunkt om trusler, blant annet til en direktør ved Ahus, til en saksbehandler i NAV og til ulike personer bosatt i Son.

Vestby-mannen er også tiltalt for ikke å ha vist alminnelig forsiktighet etter at det oppsto brann i huset der han bodde. Det oppsto store materielle skader.

Han må også svare for på ha oppbevart 2,5 gram hasj og en liten mengde cannabis.

En politiadvokat ved Follo politistasjon fikk også telefon om at det ville få store konsekvenser for ham om mannen ikke fikk tilbake datautstyr som politiet hadde beslaglagt.

For syk og for frisk

Etter det ØB forstår skal bakgrunnen for at han truet politimesteren og en politiadvokat i Follo være at han ble dømt i tingretten for grov vold mot sin tidligere samboer i perioden 2005-august 2009. Han fikk besøksforbud og mistet omsorgen for sin datter.

Lagmannsretten satte denne dommen til side fordi de rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at mannen ikke var tilregnelig.

Men lagmannsretten kom også til at han var for frisk til å bli tvangsinnlagt til psykiatrisk behandling. Dermed var han en fri mann i november i 2012.

Etter flere nye trusselsaker hos politiet i Follo, ble han likevel tvangsinnlagt i februar i 2013. Derfra forsvant han en frihelg i slutten av mai samme år. Han ble senere pågrepet i Berlin og har siden vært holdt i varetekt før rettssaken starter i dag.

Aktor er statsadvokat Carl Graff Hartmann, mens Knut Johan Ditlev-Simonsen er Vestby-mannens forsvarer.

 

Artikkeltags