FOLLO: Over 2300 ungdommer er medlemmer i Facebookgruppen «Cabs are here, FOLLO». I denne Facebookgruppen tilbyr ungdommer bosatt i Follo-området å kjøre andre i gruppen mot betaling. Andre personer etterlyser kjøreturer til og fra bestemte steder.Natt til søndag 5.januar kunne ØB telle 67 innlegg som innebar tilbud og forespørsel om transport til og fra diverse utesteder. Styreleder i Follo Taxi mener politiet ikke gjør nok for å forhindre tilfellene, som tilsynelatende er pirattaxivirksomhet og dermed forbudt ved loven.

– Man får enkelt 4000-5000 kroner på en natt, forklarer en av pirattaxi-sjåførene til ØB.

En sikker billett hjem

Marcus Kjærsrud (17) fra Ås bruker ofte «Cabs are here, FOLLO» for å kunne komme seg til og fra fester i nærområdet om natten.

– Jeg legger ut et innlegg i «Cabs are here, FOLLO»-gruppen på Facebook, og etter kort tid får jeg svar. Andre ganger legger de som kjører ut telefonnumrene sine som jeg eventuelt kan ringe, sier Kjærsrud som så langt aldri har sittet på med en han kjenner personlig.

Ås-gutten sier at han blir hentet etter kort tid, overalt i Follo når han avtaler å kjøre med en fra «Cabs are here, FOLLO». Ofte kontakter han en sjåfør som har kjørt han tidligere for å høre om sjåføren er opptatt eller ikke.

– Det er mye billigere å bruke «Cabs are here, FOLLO» for å kunne komme seg hjem i nattetimene, enn å ringe etter en taxi eller styre med overnatting hos folk du ikke kjenner. Man kan si at «Cabs are here, FOLLO» er en sikker billett for å komme seg hjem.

Kjærsrud sier han spleiser med vennene for turer, og så langt har en tur kostet mellom 100-500 kroner, avhengig av distansen.

– Å vite at det alltid er noen som kan kjøre deg hjem for en billig penge er en trygghet. Kanskje spesielt for jenter er det trygt å vite at de kan komme seg hjem.

Lettjente penger

En av de som kjører en del pirattaxi i Follo forteller oss at kunder skaffes gjennom en status på Facebookgruppen, og at man uten vanskeligheter kan tjene 1500-2000 kroner en natt i nærområdet.

– Man får enkelt 4000-5000 kroner på en kveld om man kjører lengre avstander og gjerne inn mot hovedstaden, sier han.

Sivert Sommerfeldt Veiteberg (18) er et av medlemmene som ikke er spesielt aktiv i Facebookgruppen "Cabs are here, FOLLO". Han mener siden bidrar til trygghet, spesielt i vinterkulden, ved at unge slipper å vandre gatelangs mens de forsøker å kommer seg hjem.

Ikke risikofritt

Veiteberg påpeker at muligheten for at noen utnytter fulle ungdommer alltid vil være til stede, og er derfor klar i sin tale om at spesielt jenter ikke bør dra hjem fra fest alene.

Videre foreslår han en ungdomspris på taxi og tror taxiselskapene generelt kan tjene mer ved å senke prisene slik at flere benytter seg av det.

– Men det skal sies at jeg ikke vet noe om kostnadene ved å drive et taxiselskap, avslutter Veiteberg.

Styreleder i Ski Taxi, Ole Emil Johansen, forteller at han ikke har kjennskap til gruppen, men er klar over at den type virksomhet finner sted på sosiale medier. Dette misliker han sterkt.

– Det er absolutt ikke bra! Det er noe annet med det at man kan kjøre søsken og venner, men når man legger ut forespørsler på Facebook, og kjører ukjente mennesker mot betaling, da er det jo ikke bra, meddeler han

Truer den lovlige virksomheten

Videre forteller Johansen at han tror den ulovlige virksomheten truer deres egen.

– Vi merker jo det at det er mindre trafikk og etterspørsel. Spesielt i helgene fredag og lørdag, så det er nærliggende å tro at bruken av den type tjenester påvirker oss. Det er jeg egentlig overbevist om. I hvor stor grad er vanskelig å si selvfølgelig, men vi merker at det er nedgang i trafikken, opplyser han.

Styrelederen oppfordrer alle til å ta avstand fra all ulovlig taxivirksomhet.

– Du har ingen garantier for hva som kan skje og forsikringer kan utebli hvis ting skjer i bilen. Kjører du med taxi kan det spores opp og du får mye sikrere transport. Ikke minst får du en bil som er sikker, og en sjåfør som er utdannet, konstaterer han.

Ber politiet ta tak

– Vi har ikke vært i noe dialog med Follo politistasjon om det, men de har jo heller ikke gjort noe med den saken, så vidt jeg vet, forteller Johansen.

– Politiet bør ta tak i det.  Det er ulovlig virksomhet og det er svarte penger som tjenes. Rett og slett ulovlig business. Passasjerer kan også være utrygge, begrunner han.

Johansen sier han forstår at det kan være vanskelig å gjøre etterforskning på dette området, men håper politiet forsøker.

Innføre ungdomspriser

På spørsmål om han tror innføring av ungdomspriser kan være et reelt tema, stiller han seg positiv og tror det kan bidra til å få bukt med den ulovlige taxi-virksomheten.

– Vanskelig å si. Det er jo steder der det faktisk er forsøkt og det har vært positivt. Da har også kommunen vært inne i bildet. I utgangspunktet er det ikke aktuelt for oss å halvere prisen fordi man er under 18, men å få til en avtale i samråd med kommunen er jeg positiv til. Det ville vært positivt for bransjen og bidratt til at flere ungdommer hadde benyttet seg av etablerte drosjevirksomheter fremfor ulovlige.

Seksjonsleder John-Erik Veseth for forebyggende enhet ved Follo politistasjon sier Follo-politiet ikke var kjent med Facebook-gruppen før tirsdag denne uken.

– Vi vet at spesielt ungdom kjøres av venner og familie, noe som ikke er forbudt. Det var på et møte tirsdag denne uken vi ble kjent med at det organiseres pirattaxivirksomhet for ungdom gjennom en gruppe på Facebook, sier han.

Seksjonslederen er redd for hva som kan skje når spesielt ungdommer bruker pirattaxi. Han viser til Oslo som kan rapportere om voldtekter og ran i forbindelse med pirattaxivirksomhet.

Ikke prioritert

Veseth vil se nærmere på virksomheten, men sier det for øyeblikket ikke er et prioritert arbeid for Politiet i Follo.

– Når vi nå vet om virksomheten, vil vi vurdere arbeidet rundt dette fremover. Det er forbudt og politipatruljene kommer i større grad til å være bevisste på at denne ­typen virksomhet foregår, forklarer Veseth.

Johansen forteller at han har forståelse for at politiet ikke velger å prioritere saken, men syntes det er synd.

– Jeg forstår at det er et prioriteringsdilemma, men politiet bør ta tak i det. Det er ulovlig virksomhet og det er svarte penger som tjenes, begrunner han.