(Moss Avis)

Mandag startet den nasjonale kampanjeuken mot hodelus. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som oppfordrer til landsomfattende dugnad mot hodelus i uke 10.

Apoteker Inger Johanne Kjelsen forteller at det er enkelt å sjekke barna for lus, og det trenger ikke ta lang tid.

–  En nasjonal kampanjeuke for lusesjekk er et bra tiltak. Dette er den mest effektive måten å stoppe spredning av lus på, sier Kjelsen.

Hun forklarer hvordan du enkelt sjekker barna for lus:

1. Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på «udyrene».

2. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.

3. Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.

4. Gjenta den samme prosessen fra nakken for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Det er ingen krise hvis du finner lus, understreker Inger Johanne Kjelsen.

– Mange synes det er flaut å finne lus hos barna sine, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Likevel er det viktig å behandle så snart som mulig, påpeker apotekeren.

– Besøk ditt nærmeste apotek for å få råd der, eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, fortsetter apotekeren.

På apoteket finner du en rekke lusemidler med ulike virkestoffer. Det er verdt å merke seg at en del lus er blitt resistente mot det mest brukte virkestoffet, og da er behandling med dimetikon – et silikonpreparat – et godt alternativ.

– Dette tar livet av lusene rent mekanisk, forteller apoteker Inger Johanne Kjelsen. (ANB)

Hodelus forekommer overalt, i alle typer familier.

Inger Johanne Kjelsen, apoteker