LYSEREN: Det hamres og snekres på mange av hyttene ved Lyseren.
- Ikke så rart. Det var en gang bygningsarbeidernes feriehjem, og den dag i dag er de fleste hytteleierne håndverkere. Jeg har en mann som jobber som bygningsarbeider, og nå har vi hatt hytta i 12 år, forteller Thove Johansen, bestemor til de tre med hammeren.
"Stein & jord" står det på skiltet som viser vei til Feriehjemmet Nosa Lyserbråten ved Lyseren i Ytre Enebakk. I dag er 58 av de 63 hyttene leid ut på åremål, og fremdeles er håndverkerne i flertall blant hyttebeboerne.

På hytta hver helg

For Thove og mannen Sverre er det bare tre mil å kjøre fra Sanderveien i Ski for å komme til hytta ved Lyseren.
- At det er så nært, er toppen. Godt å slippe å sitte i kø for å komme på hytta. Det hender vi er her og reiser fram og tilbake på jobb hver dag, sier Thove.
Familien fra Ski bruker den vesle hytta ved Lyseren året gjennom.
- Vi er her hver helg hele året, jul og nyttår. Da pynter vi trærne med lys og det blir så koselig, så, sier Thove.
- Drar dere noe sted ellers?
- Jeg vil være her! erklærer Thove bestemt.
Husbonden bruker å være tre dager på Vestlandet hvert år, mens Thove holder seg til Aulistua, som hytta heter.

Familie på besøk

Ensomt blir det ikke, for både datteren på Ski og datteren på Kolbotn stikker gjerne innom med sine familier. Nå er det sønnen Morten med sin kone Vivi og de tre barna Ørjan (8), André (5) og Malene (3 1/2) som er på besøk.
- Alt dette er det pappa som har laget! forteller femåringen stolt.
Morten er tømrer og holder på med å bygge ut foreldrenes hytte med et rom, slik at Thove og Sverre får plass til vaskerom og større soverom. Om ikke hytta er stor, er det både vaskemaskin, badstue og dusjer på hovedhuset.

Sønnen vil ha hytte

I fellesferien inviterer Velferden på feriehjemmet til bingo hver tirsdag og torsdag. Onsdag er det barnas dag og lørdag er det fest i peisestua.
Morten, kona og de tre barna sover i telt når de er på besøk. Familien har lyst på egen hytte på feriehjemmet.
- Ja, jeg tenkte jeg skulle melde meg inn, for nå er det noen ledige hytter her, sier sønnen til Thove og Sverre mens han slår inn flere spiker i påbygget.

Mye moro med barnebarna

De tre ungene elsker å være på hytta hos bestemor og bestefar i Ytre Enebakk. Hva som er mest moro, er det ingen tvil om.
- Spikre og fiske! kommer det i kor fra sønnesønnene.
- Hva fisker dere da?
- Haier! svarer André og ler.
- Hvem spiser fisken dere får?
- Pus får den!