Gå til sidens hovedinnhold

Svømming kun for kvinner

Artikkelen er over 20 år gammel

En dag i uken møtes de for å lære å svømme, og noen kommer for trimmen sin del. Det er bare kvinner, og menn har ingen adgang.

ÅS: Ås internasjonale kvinnegruppe har over flere år arrangert svømmekurs for utenlandske kvinner. Tirsdag startet de opp igjen etter sommeren. Frem mot jul blir det svømming en gang i uken for de som både kan og ikke kan svømme. Noen av kvinnene har aldri vært i vannet før. Andre kommer for å trimme, fordi det ikke er menn tilstede.
- Det er både hyggelig og morsomt å holde disse kursene. Det er artig med flere kulturer. Språket kan by på problemer, men det går som regel greit, sier Karen Refsgaard, svømmeinstruktør.
Hovedgrunnen til at menn ikke får delta er kulturelt betinget. I noen land kan ikke kvinnene vise frem kroppen sin til det motsatte kjønn.
-Det er mer avslappende for kvinnene når det ikke er menn til stede. Hadde vi ikke hatt dette tilbudet er det mange som aldri hadde kommet til bassenget, sier svømmeinstruktøren.

Refsgaard har lært mange utenlandske kvinner å svømme de siste årene. Iranske, tyrkiske, polske og filippinske nybegynnere har tatt sine første tak med henne.
- Vann er et takknemlig element. Det er ikke vanskeligere å lære disse kvinnene å svømme enn norske kvinner, sier hun.
Kurset har flere funksjoner enn å lære kvinnene å flyte, det har også en integrerende effekt. Damer som har bodd i Ås noen år, er en støtte for andre som nettopp er kommet til Norge.
- De får hjelp fra andre som kommer fra samme kultur, som gir informasjon om hvordan det er å leve her, sier Refsgaard.

Tyrkisk massasje

De tyrkiske kvinnene kommer gjerne en stund før treningen begynner. De fyrer opp badstua og sitter der før de hopper i bassenget.
- De er vant med å ta badstu. Jeg fikk dessuten tyrkisk massasje en gang, sier Refsgaard.
Per i dag er det bare denne ene timen på tirsdager som kun er for kvinner. Refsgaard og kvinnegruppen skulle gjerne sett at tilbudet kunne utvides.
Noen trenger egentlig ikke kurs, men de kommer for trimmen sin del. Det hadde vært fint hvis det hadde vært en kveld til i uken, som er bare for kvinner. Det vil bedre aktivitetstilbudet for mange, sier Refsgaard.