Silo revnet - 600 tonn korn stenger Østfoldbanen

Østfoldbanen er stengt etter at 400 tonn korn rant utover jernbanelinjen onsdag morgen.

Østfoldbanen er stengt etter at 400 tonn korn rant utover jernbanelinjen onsdag morgen. Foto:

Av , og
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

VESTBY: Det flyter flere hundre tonn korn fra siloen i Mølleveien utover jernbanelinjen i Vestby. Østfoldbanen er stengt i begge retninger og vil tidligst åpne torsdag morgen.

En silo har kollapset og det ble dessuten funnet lekkasjer i ytterligere tre siloer.

Oppryddingen kan ta lang tid

Siste: Det vurderes fortløpende om de andre tankene på stedet skal tømmes, ifølge politiet. Det renner korn fra minst èn silo. Det er laget et hull på den andre siden av denne siloen i et forsøk på å stabilisere tanken. De to siste tankene skal være stabile. Det ble opplyst på en pressekonferanse på mølla rundt klokken halv tolv.

Biler som kan suge opp mathveten skal være på plass, men ryddearbeidet kan ikke påbegynnes før området er erklært trygt. Det skal også komme inn et rivningsfirma som skal fjerne den ødelagte tanken. Det er fortsatt ukjent hva som er årsaken til at den ene kornsiloen kollapset rundt halv åtte onsdag morgen.

Innsatslederen fra politiet forventer at oppryddingsarbeidet kan ta lang tid, og at det er stor sannsynlighet for at ettermiddagspendlerne må ta buss hjem også.

Venter på kompetanse

- Siloen revnet og stanser all tografikk. Vi er usikker på kompetansen og får ikke gjort noe før det kommer kompetanse fra Jessheim. Vi er usikre på hva vi skal gjøre, sier skadestedsleder Tom Brøsholen i MIB Vestby litt før klokken ni onsdag.

- Vi kan ikke gjøre annet enn å stå og avvente, sørge for at det ikke kommer flere skader og vi tør ikke slippe togtrafikken forbi, påpeker Brøsholen.

Før jernbanelinjen ble stengt, oppsto det en potensielt farlig situasjon på sporet. Vestby Avis skriver at mens brannvesenet og politiet står på skinnene, dundrer toget fra Moss forbi. Noen av mannskapet må skrike til de andre at det kommer et tog.

600 tonn med korn har rent ut

Politiet meldte tidligere at det var 400 tonn korn som rant ut.En av bøndene ved mølla i Vestby sier det var mer.

- Det skjedde halv åtte. Det er 600 tonn mathvete som var i den ene siloen som ramlet sammen, sier mannen til Vestby Avis og speider ut over den enorme mengden med korn som ligger på parkeringsplasser, togskinner og rundt omkring.

Butikkansatt Camilla Godager sier at hun var på jobb fra klokken 07 i butikken ved mølla.

– Alt var som normalt den første halve timen, så hørte jeg et voldsomt brak klokka 0730. Jeg løp ut og så at det rant fra siloen og ut på jernbanesporet. Vi valgte da å ringe politiet med en gang, sier Godager.

Buss for tog - igjen

– Det har rent ut korn i sporet. Vi fikk beskjed av politiet om å stenge sporet i begge retninger og det er politi og brannvesen som styrer oppryddingsarbeidet. Vi vet ikke hvor lang tid dette til ta, sier Ragnhild Aagesen, pressevakt i Jernbaneverket til ØB.

Ruter melder at det blir buss for tog melllom Ås og Moss for lokaltogene. Det blir buss for tog mellom Oslo S og Moss for regiontogene.

Siste: Jernbaneverket melder at Østfoldbanen strekning Ås-Moss tidligst åpner torsdag morgen.

Reparert i forrige uke

Knut Svae sitter i mottaket på Vestby Mølle og Kornsilo AL.

- Det ble oppdaget lekkasje i en av siloene i forrige uke. Den skaden ble da reparert. Men årsaken til at det har revnet nå er nok en materialsvikt. Dette blir en forsikringssak, tror Svae. Det skriver Moss Avis.

Skulle blitt mel, blir dyrefôr

Svae forteller at siloen som kollapset inneholdt mathvete fra bønder i Follo.

– Kornet skulle til fraktes videre til Bjølsen for å bli mel. Vi skulle faktisk levert et par lass i dag, for dette kornet er ferdig tørket.

Nå blir det trolig ikke noe mel av kornet som ligger strødd utover jernbanelinja og mølleområdet.

– Nei, dette blir nok heller dyrefôr når vi har samlet det opp, avrunder Svae.

Mølla i Vestby var 60 år i fjor, mens siloen som revnet er fra 1986.

Ingen skal ha blitt skadet i uhellet.

Her følger du trafikkflyten på E6 og E18 onsdag morgen

Artikkeltags