Enebakk: Saken ØB skrev om hunden Kaisa som skal ha blitt angrepet av ulv under en joggetur med eieren Sturla Kaasa, lager stor debatt.

Rovviltkontakt Jan Huseklepp Wilberg ved Statens naturoppsyn utelukker ikke at det var en ulv som angrep hunden til Kaasa.

– Det er ikke uvanlig at en ulv angriper en hund. Det skjedde med en elghund før jaktsesongen på Romerike tidligere i høst, sier Wilberg.

LES OGSÅ:

Dette er trolig en dretig ulv i Østmarka

Solhjell: – Vi har bestemt at ulven skal være i Østmarka

Rovviltkontakten fra naturoppsynet har hørt om lignende situasjoner og tror ulven må ha vært i forsvarsmodus.

– En ulv som angriper en hund uten store bittskader markerer seg, og det kan hende at ulven ønsket å beskytte eventuelle valper.

Han tror det skal noe til før ulven eventuelt hadde angrepet Sturla og kompisene som var ute og jogget.

– En eventuell ulv som forsvarer seg vil nok konsentrere seg om hunden. Men en ulv kan drepe en voksen elg, så et menneske kan den også ta livet av.

Kan ikke alltid stole på avføringen

Sturla Kaasa mente at han hadde observert ulveavføring tidligere på joggeturen. Her tviler rovviltkontakten.

– For å være sikker på om det var ulveavføring må man sende den inn til DNA-analyse. Jeg har tidligere sent inn prøver som jeg tror har vært ulv, men som viser seg å være hundeavføring.

Wilberg mener ulv ikke er noe turgåere, joggere og skiløpere skal frykte.

– Det har ikke skjedd ulveangrep på mennesker på lang tid i Norge. I Sverige er det over 500 ulver, og der har det heller ikke skjedd et angrep på mennesker i nyere tid.