Gå til sidens hovedinnhold

- Vann-teknologi for milliarder til Iran

Artikkelen er over 16 år gammel

Frp'rne Viggo Amundsen, Stein Søyland og Martin Schanche fra Frogn arbeider sammen om en avtale med Iran om vannforsyning til landet. Amundsen og Søylan er nå i Iran for å hale i land avtalen som angivelig skal være verdt - hold deg fast - fem milliarder kroner.

FROGN: Hjemme i Frogn sitter Frp-kollega, oppfinner og medaksjonær Martin Schanche spent og venter på at prosjektet skal realiseres. Fem milliarder kroner skal være verdien på avtalen om å utvikle vannforsyningen i Iran, hevder Viggo Amundsen fra Frogn.
Amundsen sitter i styret for Frogn Frp. Med på prosjektet har er også Frp-vennene Stein Søyland og Martin Schanche - sistnevnte som oppfinner av det angivelig revolusjonerende systemet. I følge Amundsen skulle avtalen undertegnes med syv iranske ministre til stede.
Men avtalen får ikke noen rosenrød mottakelse av det økonomiske tidsskriftet Økonomisk Rapport (ØR). «Et vannvittig prosjekt» og «Vanneventyret som ble luftslott» er et par av karakteristikkene som brukes i finansavisene om World Water Ways (WWW) og vannprosjektet i Iran.

Vannledninger

Vannledninger på kryss og tvers i flere Gulf-land, samt lisens på bygging av to kraftverk er noe av det som ligger i engasjementet World Water Ways (WWW) har i Iran. Blant de andre større aksjonærene finner vi Trygve Holtan-Hartwig, også han fra Nordre Frogn. I følge Økonomisk Rapport sitter Holtan-Hartwig på 524.891 aksjer.
Men hovedrollen har Viggo Amundsen fra Nordre Frogn. Etter at han angivelig har solgt aksjer for flere titalls millioner kroner, sitter han og hans selskaper fortsatt med kontrollen på 60,5 prosent av WWW. Selskapets verdi er - ifølge eierne - på hele én milliard kroner, og Viggo Amundsen snakker om et vannsalg med en verdi på fem milliarder kroner over en ti års-periode.

Tallene spriker

Økonomisk Rapport hevder i sine artikler at det er store sprik i tallene som WWW presenterer. Overfor iranske myndigheter skal WWW ha presentert et budsjett med et årlig overskudd på 19,1 millioner kroner i 2006, mens de til potensielle aksjekjøpere forteller om et overskudd på 755 millioner kroner.
WWW ble stiftet i 2000. Allerede samme år hevdet Amundsen i følge Økonomisk Rapport at avtalen med Iran var inngått. Økonomisk Rapport hevder Amundsen siden da totalt har solgt aksjer for mellom 26,5 og 49,7 millioner kroner.

Martin Schanche: - Har selv utviklet patentet

– Selvfølgelig har jeg tro på dette. Teknologien og patentet jeg har utviklet er bygd på gamle prinsipper, og er dermed uhyre enkelt å sette ut i livet.
FROGN: Rallykongen og lokalpolitikeren Martin Schanche tviler ikke et sekund på at prosjektet blir realisert. Han har vært utvikler og oppfinner av patentet som skal brukes for å frakte vannet fra fjellene og rundt i Iran og andre Gulf-land.
- At mange har tro på dette kan du se på aksjekursen. Siden jeg kjøpte mine aksjer i november/desember har verdien steget til det dobbelte, sier Martin Schanche.
– Hvis ikke dette prosjektet blir landet så skjønner jeg ingenting. Jeg har selv testet ut teknologien i halvskala-format. Det vil si 80 centimeters vannrør. Det fungerte utmerket. Jeg vet også at kontrakten med den iranske stat er i orden.
– Har du sett kontrakten selv?
– Nei, men jeg vet at den er i land.
– Har du tatt patent på oppfinnelsen?
– Nei, det kunne jeg sikkert gjort, men det så jeg ikke noe poeng i.

Fikk betalt

Martin Schanche bekrefter at han sitter med 20.000 aksjer i WWW. Aksjer han kjøpte før jul. Hva aksjekursen var på det tidspunktet og hva han betalte vil han ikke si noe om. Men i følge kilder Økonomisk Rapport har snakket med ble aksjer omsatt for 12 kroner i fjor sommer og for 25 kroner i februar. Schanches aksjepost har dermed en papirverdi på mellom 240.000 og 500.000 kroner.
Kommunestyre-politikeren tilbakeviser at han på noe tidspunkt har vært ansatt i WWW eller at aksjeposten er betaling for jobben han har gjort.
– Jeg gjorde som jeg alltid har gjort, nemlig skrev regning. Det er mange år siden jeg var ansatt hos noen andre.

Er i Iran

Martin Schanche har foreløpig selv ikke vært i Iran for å se på prosjektet eller delta i den lokale planleggingen, men både Stein Søyland og Viggo Amundsen er der nå.
– Jeg vet ikke helt hva de gjør der nede, men vet at de kommer hjem mandag eller tirsdag. Jeg regner med at de jobber for å bygge opp et lokalt nettverk til selve byggingen av vannledningene. Det er jo ikke noen vits i å frakte alt dette herfra, sier Schanche.
Han regner selv med å være med på jobbingen i Iran.
– Som konstruktør og oppfinner er det naturlig at jeg også vil være med på den videre utviklingen og delta i arbeidet når byggingen av rørledningen starter. Kall det gjerne en slags byggeleder.
Vannposer i gigantrør

FROGN: Løsningen Martin Schanche har utarbeidet for vannforsyningen i Iran skal kort og godt ut på at store poser med vann transporteres gjennom gigantiske rørgater.
- Problemet i Iran er ikke at de mangler vann. Oppe i fjellene er det plenty. Men de rørsystemene de har brukt har etter en viss tid rustet eller på annen måte blitt ubrukelige. Løsningen min går ut på at en i rør med en diameter på 1,58 meter sender store poser fylt med vann. Vannposene blir fraktet på en type vogner inne i rørene, forklarer Martin Schanche. Han har testet patentet på rør i halvskala, og poser i mindre skala er sluppet fra helikopter i 100 meters høyde for å teste hva de tåler.