Iskald protest mot Ikea på Delijordet

Stor kampvilje hos mange på Delijordet i Vestby

Stor kampvilje hos mange på Delijordet i Vestby Foto:

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

VESTBY: – Ingen blir mett av asfalt og møbler fra IKEA kan man heller ikke spise.

Kommentarene var mange og fyndige da Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, De Jordløses Bevegelse fra Brasil, Latin-Amerikagruppene i Norge, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Norges Bygdeungdomslag slo seg sammen i snødrev og sur vind i Vestby sentrum, skriver Vestby Avis.


Tok opp Delijordet

Brita Skallerud fra sentralstyret i Norges Bondelag sa i sitt innlegg at politikerne hvert eneste år vedtar at 10.000 dekar matjord skal brukes til andre formål enn matproduksjon.

– I løpet av 20 år har vi dermed bygd ned 200.000 dekar dyrket jord og 120.000 dekar dyrkbar jord. Dette kunne ved dyrking av mathvete gitt mer enn hele landets befolkning brød i ett år. Vi snakker om 320 millioner brød hvert år, det hadde vært nok til 5.6 millioner mennesker.

Skallerud mente våre små matjordressurser må tas godt vare på.

– Jorda på Deli viser gjennom avlingstall at den over tid produserer 40 til 50 prosent mer enn gjennomsnittet her til lands og det blir dermed helt feil å påstå at jorda er vannsjuk og ikke egnet til å produsere mat.

Marie Hella Lindberg er med i Latin-Amerikagruppen og hun la vekt på at man ikke bare snakket om Vestby og Norge, hun presiserte at jordverndebatten er internasjonal.

– I dag tynes bøndene under Sylvi Listhaugs «quick-fix»-politikk med stadig mer import. Det blir helt feil når vi importerer billigere mat enn vi selv produserer.

En kort appell ble holdt av brasilianske Odivan Franco, en av tre søramerikanere som er med i utveksling av brasiliansk og norsk ungdom .

Viktig hvetekommune

Øyvind Kjølberg åpnet seansen med en velkomsthilsen ti l kommunen og til Familielandbrukets år i FN-regi.

– Vestby er en viktig hvetekommune som forsyner nok hvete til å produsere brød til 250.000 nordmenn årlig. Potensialet for å doble dette tallet er til stede, sa Kjølberg.

Blant tilhørerne under seansen i det kalde været noterte vi oss leder for Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken og lokalpolitiker Bente Bakke fra Miljøpartiet De Grønne.

Les også:

Ønsker å stoppe Ikea på grunn av fornminner:
 

Ikea starter arbeidet på Delijordet:

Flere vil ha matjorda fra Ikea-åkeren:

Artikkeltags