Må få hjelp fra det private for flåttbitt-lidelser

Jon Ivar Fjeldstad fra Vestby, har brukt mye penger for sine lidelser. FOTO: Ole Kr. Trana

Jon Ivar Fjeldstad fra Vestby, har brukt mye penger for sine lidelser. FOTO: Ole Kr. Trana

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

VESTBY: Jon Ivar Fjeldstad fra Vestby ble for cirka syv år siden bitt av flått. Han har brukt nærmere en kvart million kroner på medisin og behandling det offentlige helsevesenet ikke har kunnet bidra med.

Synd på legene

Fjeldstad vil ikke «ta» det offentlige, men er samtidig oppgitt over at leger ikke klarer å helbrede flåttbitt-pasienter.

–  Jeg synes egentlig litt synd på leger som ikke klarer å forholde seg til denne lidelsen på en måte som gagner pasienten. Jeg har gitt opp det offentlige i denne saken og fått meget god hjelp hos Norsk Borreliosesenter i Oslo. Der sitter legene med god kunnskap på området, sier Fjeldstad.

Jon Ivar har levd med lidelsene i snart syv år og er ikke i nærheten av den kapasiteten han var før møtet med flåtten. Han er ikke fornøyd med at det offentlige kun har tilbudt han antibiotika over en kort periode for deretter å si at alt vil bli bra. Det har ikke vært den oppfølgingen han selv føler han har hatt behov for.

– Det er litt vanskelig å forklare, men jeg føler det som jeg ikke blir trodd av det offentlige, samtidig virker det som de sliter med å stille en diagnose på mine lidelser. Jeg er slapp og har i perioder smerter i kroppen som kommer og går. Jeg føler jeg blir møtt med en kald skulder av det offentlige og at jeg blir sett på som en hypokonder. Det er ikke en god følelse, sier Fjeldstad.

Vestby-mannen mener videre at grunnen til det han mener er en dårlig oppfølging fra det offentlige, kan være at de konsekvent bruker en test som heter ELISA. Dette mener han er en dårligere test.

Bedre tester i Tyskland

– ELISA-testen er en svært dårlig måte å teste Flåttbitt-pasienter, den gir i verste fall bare utslag på 15 prosent av de med borrelia. West-Blot som Norsk Borreliosenter bruker, blir analysert i Tyskland. Denne er mer nøyaktig og etter min mening en mulig årsak til at vi får så lave tall på borreliasmitte i Norge. Men det skal samtidig sies at ingen tester er 100 prosent, sier Fjeldstad.

– Jeg håper jeg blir frisk en gang, jeg liker å være i gang, men merker fremdeles at jeg blir altfor fort sliten, sier Fjeldstad.

10. mai skal Borreliose-pasienter demonstrere utenfor Stortinget. Her vil de markere sin misnøye med hva det offentlige har å tilby.

Artikkeltags