Matvarer fra hele verden

GODE KOLLEGER: Første rad fra venstre: Linn Westerheim Imsen, Tone Wigernes, Martin Lorentzen, Marte Andersen og Mona Kummernes. Bak fra venstre: Tom Erling Karlsen, Silje Eikrem, Christoffer Lorentzen og Robert Støvind. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

GODE KOLLEGER: Første rad fra venstre: Linn Westerheim Imsen, Tone Wigernes, Martin Lorentzen, Marte Andersen og Mona Kummernes. Bak fra venstre: Tom Erling Karlsen, Silje Eikrem, Christoffer Lorentzen og Robert Støvind. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Mat til Mons har de ikke. Matmonser finner garantert nye snadder i vareutvalget til Oluf Lorentzen i Vestby.

DEL

VESTBY: – Vi importerer matvarer fra 130 leverandører rundt omkring i verden. Det som skiller oss ut fra mange andre, er at vi har spesielle produkter, ferskvarer fra Europa som ost, skinker, pølser og den ting. Vi har nye varer fra USA, Australia, ja, alle verdenshjørner. Vi er opptatt av å ta spennende og morsom mat inn til Norge, forteller Martin Lorentzen.

Han er 5. generasjon i et firma som går helt tilbake til 1869. I 2009 flyttet de til Vestby og et lager på totalt 12.000 kvadratmeter.

– Da vi flyttet ut hit, syntes vi at vi hadde kjempegod plass. Nå begynner det å bli brukt, alt sammen.

Av de 95 ansatte i Oluf Lorentzen AS har 65 base i Vestby, resten er selgere rundt i landet. De har ingen egne butikker lenger, men leverer til de store dagligvarekjedene som NorgesGruppen, Coop og Rema, og til storkundemarkeder som hotell og restauranter.

Oluf Lorentzen AS tar æren av å ha innført de første tacovarene til Norge så tidlig som på 60-tallet. De var også først ute med for eksempel mozzarella, som nå er blitt hverdagskost for norske ganer.

– Nå har vi tatt inn burrata fra Italia, en spesiell mozzarella med litt fløte inni. Det er et nytt og unikt produkt, forteller daglig leder.

Her kan du stemme på din favorittbedrift

Storselgeren er også en ost. Den utgjorde 20 millioner av en omsetning på 450 millioner i fjor.

– Vår største vare i omsetning er en brie som heter Brie de Paris på tre kilo, som kuttes opp i butikken. Vi har få store varer og veldig mange små, forteller Martin Lorentzen.

I likhet med mange av oss er han glad i å reise.

– Nordmenn er interessert i å prøve nye ting, glad i spennende mat fra utlandet. Vi reiser mye, og vil ta med oss opplevelsen fra utlandet. Hvem har ikke spist gresk salat i Hellas? Ekte fetaost er laget på geitemelk, ikke kumelk slik som mange av produktene du finner i norske butikker er.

I løpet av et år sender Oluf Lorentzen ut rundt 130 nye produkter ut på markedet.

– Fersk, spansk gazpacho er en relativt ny vare som har slått an.

– Hva har ikke falt i smak hos nordmenn?

– Fersk pizzadeig. Det floppet!

Her er de andre nominerte:

Treffer blink i markedet

Kler opp soldater og politi

Cacas eser ut av lokalene

Pynter opp i landskapet

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken