– Vi trenger hjelp nå, og ikke forskning på det

Demonstrasjon: Flere hundre møtte frem til fredagens demonstrasjon mot det de kaller dårlig behandling av Borreliose-pasienter i Norge. Foto: Eskild Gausemel Berge

Demonstrasjon: Flere hundre møtte frem til fredagens demonstrasjon mot det de kaller dårlig behandling av Borreliose-pasienter i Norge. Foto: Eskild Gausemel Berge

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Flåttbitt-pasienter føler de ikke blir trodd av det offentlige. Fredag demonstrerte de.

– De offentlige testene som tas i Norge for å påvise borreliose er ikke gode nok. Jeg tok to tester, den første i Vestfold og den andre på Ahus. Ingen av testene ga utslag. Jeg gikk derfor til en privat aktør i Sandvika og testet meg, sier Bjørn Eirik Westby fra Kolbotn.

Ifølge Westby skal den private aktøren ha sendt prøvene til Tyskland for test. Da prøvene ble returnert til Norge var de positive ifølge Westby. Bjørn Eirik fikk påvist borreliose.

LES OGSÅ:

Blir ikke trodd

– De norske testene er elendige. I Norge skyver de bare ansvaret fra seg, sier han oppgitt og legger til:

– Det er snakk om mennesker som ikke blir trodd, og ikke blir tatt på alvor. Det er en epidemi det gjelder.

Westby mener at det verste som kan skje i Norge er at myndighetene ikke gjør noe for å skaffe de smittede en test, diagnose eller behandling.

– Det er blant annet en amerikaner som kommer til demonstrasjonen som har gått syv år på antibiotika. Man kan ikke tilby en fjorten dagers antibiotikabehandling for borreliose. Selv det bør norske myndigheter innse, sier han.

Han mener det beste som kan skje er at man vil få en dokumentert sykdomsfremstilling.

– Det er minimalt av tilfeller der dette skjer. I Norge er det noen hunder hvert år som blir smittet. I Nederland er det 40 000 på landsbasis i året som blir smittet, og i Tyskland er det en million i året. Det er store mørketall i Norge, sier han bekymret.

Han ønsker seg korrekte tester fra det offentlige Helse-Norge.

– Vi pasienter er lei av å ikke bli behandlet på en ordentlig måte, sier han.

LES FLERE NYHETER HER!

Ikke godkjente tester

– Vi trenger hjelp nå, og ikke forskning på det, eller en gruppe som skal sette seg ned for å undersøke løsninger, vi trenger noe nå.

Westby ønsker de tyske metodene til Norge for å kunne enklere påvise sykdommen.

– Vi er ikke verdens beste helsenasjon, avslutter han.

Fra Helsedepartementets side er de forsiktige med å kategorisere.

– De metodene som her blir nevnt er, så langt vi er kjent med, ikke godkjente av de respektive lands fagmyndigheter, sier Kjell Erik Øie i Helsedepartementet.

– Jeg er kjent med at det er faglig uenighet både om testmetoder og behandling. Derfor har helseministeren tatt initiativ til å samle aktuelle fagmiljøer og brukerorganisasjoner med det formål å få diskusjonen inn i et nytt spor. sier Øie.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken