Vakker, grønn – og organisk

Plenen kan vokse seg grønn og fin selv om du ikke bruker kunstgjødsel.

Plenen kan vokse seg grønn og fin selv om du ikke bruker kunstgjødsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tidligere var du avhengig av regnvær for å kunne gjødsle plenen. Nå kan jobben gjøres også på en solskinnsdag.

DEL

Vel å merke dersom du bruker organisk gjødsel.

– Tradisjonell kunstgjødsel er avhengig av vann for å løse seg opp. Det trenger ikke organisk gjødsel, som er framstilt av plantematerialer, sier gartner Marianne Utengen i Det norske hageselskap.

Hun mener også det er flere andre fordeler med å velge naturlig gjødsel framfor kunsgjødsel.

– Organisk gjødsel gir bedre jordstruktur og bidrar til økt mikroliv i jorden. Du gjødsler ikke bare plantene, men fremmer også mikroorgansimene i jorden. Også meitemarken liker organisk gjødsel, sier Utengen.

Ifølge planteeksperten virker den organiske gjødselen sakte, men godt.

– Den organiske gjødselen brytes saktere ned enn kunstgjødsel og har lengre virkningstid. Det er mindre fare for avrenning av gjødsel ut i vann og vassdrag, sier Utengen.

Dessuten er det nærmest ingen fare for overgjødsling.

– Organisk gjødsel er ikke like konsentrert. For mye kunstgjødsel kan drepe en plante, men det skal godt gjøres med organisk gjødsel, sier Utengen.

Gartneren anbefaler likevel å veksle litt mellom organisk gjødsel og kunstgjødsel på plenen.

– Da får gresset og plantene et vidt spekter at næringsstoffer som de kan dra nytte av, sier Utengen.

To nye typer organisk gjødsel for økologisk dykning er nå godkjent av Mattilsynet. Én til busker og trevekster, og én til plen.

– Denne gjødselen er helt ren og naturlig. Gjødselen for plenen er basert på melasse fra sukkerproduksjon, mens den for busker og trær er framstilt av benmel. Ved gjødsling av plenen vil det faktisk lukte godt, som nybakte boller, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

Han mener økologisk hagehold er framtiden.

– Folk er mer bevisste. De ønsker en hage der man enkelt kan spise seg gjennom sesongen. Også gjødselen skal være så naturlig som mulig, sier Hjuler.

Han forteller at det holder å gjødsle to ganger i året med den naturlige gjødselen.

– Fordi man kan strø på litt mer uten å skade gresset, holder det å gjødsle tidlig på våren og midtsommers. Og velg gjerne en fin sommerdag for jobben, råder Hjuler. (ANB)

Artikkeltags