Åse Kleveland avduker Tandberg-skulpturen i Ås

KLARE TIL AVDUKING: Her på sokkel i gågata mellom Brekkeveien og Moerveien i Ås sentrum, skal skulpturen stå. Fra venstre Svein Skjold, Finn Måge, Ingrid Langdalen, alle Rotary, Herman Tandberg, Greta Løkhaug, Ås kommune, og Stein Fyksen,Rotary.

KLARE TIL AVDUKING: Her på sokkel i gågata mellom Brekkeveien og Moerveien i Ås sentrum, skal skulpturen stå. Fra venstre Svein Skjold, Finn Måge, Ingrid Langdalen, alle Rotary, Herman Tandberg, Greta Løkhaug, Ås kommune, og Stein Fyksen,Rotary. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Åse Kleveland foretar den høytidelige avdukingen av Odd Tandbergs skulptur i gågata i Ås lørdag.

DEL

ÅS: Sokkelen har stått der siden gågata ble opparbeidet og mange har nok lurt på hva hensikten med den er. Nå får de svaret. Lørdag under Åsmart'n vil den fire meter høye skulpturen HÅP, utført av kunstneren Odd Tandberg, bli avduket.

- Det er trist at far ikke får oppleve dette, men han satte stor pris på å få skapt skulpturen og han vet at folk kan se den, sier Hermann Tandberg til ØB.

Han forteller at faren likte å jobbe med enkle former, men skulpturen er ikke så enkel.

- Dette er den siste skulpturen han laget og da er det hyggelig at den står bare et par hundre meter fra der han bodde i Ås sentrum, sier Hermann Tandberg.

Det er artist og tidligere kulturminister Åse Kleveland som vil foreta den høytidelige avdukingen. I tillegg blir det innslag ved Ås Rotary og tale ved ordfører Ola Nordal. Ås kulturskole bidrar med dans og musikk ved avdukingen som finner sted kl. 13 lørdag.

Rotarys initiativ

Det er Ås Rotaryklubb som står bak initiativet til å få reist en skulptur utført av Odd Tandberg i Ås sentrum.

- Ås Rotary arbeidet med et utsmykkingsprosjekt i Ås til 20.000 kroner. Så kom ideen om å få flyttet en av Tandbergs skulpturer ut i Ås sentrum. Det passet dårlig med kommunens planer som foreslo gågata der det allerede var skissert inn noe, men da holdt det ikke med 20.000 kroner, sier Finn Måge i Ås Rotary.

Etter dette tok Rotary initiativ til skulpturen som nå skal avdukes. Skulpturen er nesten fire meter høy, har spisser mot basis og topp, og er laget i blankt stål ved flere lokale bedrifter.

Folkegave

- Det var mange som var positive til å finansiere et slikt prosjekt. Og Tandberg tok på seg oppgaven uten honorar. Han kom også med forslaget om å selge grafikk for å skaffe penger. Dette ble godt mottatt og det er mange som har kjøpt. Egentlig blir dette en folkegave fra innbyggerne i Ås, sier Måge.

Derfor er alle som har kjøpt ett av de grafiske bladene invitert til å være til stede ved avdukingen lørdag.

Skulpturen har kostet 1,2 millioner kroner. Folk i Ås viste sin begeistring og kjøpte grafikk for nesten en million kroner.

I tillegg har Kunst i Offentlig Rom (KORO) og Rotary i Norge gitt bidrag. Ås kommune har bidratt ved å bygge fundamentet skulpturen skal stå på og overtar ansvaret for vedlikeholdet når de nå får overrakt fra Ås Rotary.

Odd Tandberg 1924 - 2017

Kunstneren Odd Tandberg døde i februar i en alder av 92. Han gledet seg over at hans siste store arbeid ville bli gjennomført og skulle gjerne ha sett skulpturen komme på plass.Han fulgte arbeidet frem til sin siste dag.

Tandberg arbeidet med malerier, grafikk, skulpturer og utsmykninger i mange materialer. Han var en av Norges mest anerkjente kunstnere og har hatt oppgaver både i inn og utland. Sammen med Picasso og Carl Nesjar var han med på å utsmykke regjeringsbygget, og han har samarbeide med flere kjente arkitekter.

Artikkeltags