Gå til sidens hovedinnhold

Oddbjørn Lager Nesje (Ap) frykter vedlikeholdsbombe på VA-nettet: - 53 prosent av vannet som pumpes opp fra Gjersjøen lekker ut igjen

Artikkelen er over 1 år gammel

Oppegård er blant de ti kommunene i Norge med størst lekkasje fra vann og avløpsnettet. - Det koster deg og meg og samfunnet masse penger, sier Oddbjørn Lager Nesje (Ap), som vil gå nettet grundig etter i sømmene.

For abonnenter

OPPEGÅRD: Bakteriekatastrofen på Askøy tidligere i sommer og nylig advarsel mot å bade i Gjersjøen på grunn av algeoppblomstring gjør Lager Nesje ekstra bekymret. Han er Aps varaordførerkandidat i Nordre Follo.

Les mer her: Fant ikke giftproduserende alger i Gjersjøen – men ber folk være forsiktige med bading

- Lekkasjene gir et samfunnsøkonomisk tap som ingen har regnet på. At Oppegård kommune opererer med en lekkasje på 40 prosent, mens Kostra sier 53 prosent, sier meg at kommunen ikke kan ha god oversikt over problemet. Dette virker ute av kontroll, og jeg frykter en vedlikeholdsbombe, sier han og lover at vannkvaliteten ikke skal bli noen salderingspost på budsjettet med Ap ved roret.

I Ski kommune er det 21 prosent av det rene vannet som lekker ut før det når frem.

- Å øke utskiftingstakten på ledningsnettet har vært tema for politikerne i lang tid. Hvordan skal du få bukt med lekkasjene bedre enn andre?

- For det første, har Ap stemt for ytterligere økning i utskiftingstakten enn det som er vedtatt. Vi kan umulig ha gjort nok når mer enn halvparten av vannet som pumpes opp, renner ut igjen før det når springen hjemme. Vi vil først og fremst ha en veldig god analyse av VA-nettet i hele Nordre Follo kommune. Når vi vet hvor skoen trykker, kan støtet settes inn. Vi trenger kunnskapen for å sette i gang en målrettet utskifting, sier Lager Nesje.

- Hvor mye penger er Ap villige til å bruke på dette?

- Det er umulig å sette en prislapp før vi har analysen, men Oppegårds ledningsnett skal ha høy prioritet.

Les også: Mattilsynet mener Follo-kommunene ikke er rustet for en vannkrise

Han er like bekymret for det som renner ut i drikkevannet. Man vet ikke hvor stor lekkasjen er fra avløpsrørene.

- Kolbotnvannet må renses. Tilsig til vannet må kartlegges grundig. Forebyggende spyling av ledningsnettet på utsatte steder må foretas. Forebyggende arbeid i forhold til hva folk flest slipper ut er nødvendig, fremholder Oddbjørn Lager Nesje og poengterer at presset på VA-nettet vil øke ytterligere som følge av den forventede befolkningsveksten i Nordre Follo.

Kommentarer til denne saken