Prisvinnende klimaselskap åpner avdeling i Ski

Prisvinnere: Styreleder og daglig leder i Energiverket

Prisvinnere: Styreleder og daglig leder i Energiverket Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden Energiverket etablerte seg i Østfold i 2010 har de vokst seg stadig større og vunnet flere priser. Nå etablerer de avdeling med fem nye ansatte i Ski.

DEL

SKI: Tidligere i år ble det vedtatt at oljefyring blir ulovlig fra og med 2020, innen da skal alle bygninger som bruker oljefyring slutte å bruke mineralolje til oppvarming. Utbytting av oljefyrer er det området det Østfoldbaserte selskapet Energiverket spesialiserer seg på.

- Det er mange som sitter med gamle oljefyrer som er slitne. Etter 2019 har man ikke lov til å fyre med de lenger, så da må de byttes ut. Vi bytter ut oljefyrer med varmepumper som varmer opp radiatorer, gulvvarmen og så videre, men beholder mye av systemet untatt selve oljefyringen, forklarer Richart Granskogli, Daglig leder i Energiverket.

Energiverket bidrar også til montering av varmepumper til nye bygg.

- I tillegg så er det mange nye hus som legger inn vannbåren varme, så det gjør vi også. Vi installerer da varmepumper med vannbåren varme som varmer opp.

Les også: NMBU er størst i landet på energistudier

Mye å gjøre

Granskogli hevder at lovendringen har blitt omtalt lenge, men at det også har vært en del usikkerhet rundt det.

- Denne lovendringen har blitt signalisert i en lang periode, men nå er den vedtatt. I løpet av 2019 skal det være slutt på oljefyring. Vedtaket kom nå i sommer, og er noe vi har ventet på lenge, og lurt på hva det er som egentlig skjer. Nå som det er vedtatt, blir det veldig travelt de kommende årene.

Ifølge en pressemelding utsendt av Energiverket antar man at det er mellom 80.000 og 120.000 oljefyrer som må erstattes innen 2020. Dette er mye jobb på kort tid, og det stadig voksende selskapet har derfor bestemt seg for å utvide ytterligere.

- Vi åpner en avdeling i Ski med fem nye ansatte, og skal til sammen ansette 15 nye personer i løpet av året.

Prisvinnende

Miljøvennlig energi er i vinden, og noe av grunnen til Energiverkets suksess ligger i støtteordningene som gis til de som må bytte ut oljefyrer. Mye av støtten til Energiverkets virksomhet kommer fra Enova, et selskap eid av Olje- og energidepartementet, som arbeider for Norges omstilling til lavutslippsaamfunnet.

- De som må bytte ut oljefyrer kan søke støtte til å gjøre dette fra Enova. Dette gjør at flere har mulighet til å bruke oss, forklarer Granskogli.

Dette har ført til at Energiverket har opplevd voldsom vekst siden oppstarten i 2010. I 2014 ble oppfylte de kriteriene for såkalte gasellebedrifter, som blant annet innebærer å doble omsetningen over fire år. I tillegg vant de Enovas egne klimapris tidligere i år.

- Det er en utmerkelse for innsats i fornybar energi. Vi mottok prisen i 2017 blant annet fordi vi er den bedriften som har byttet ut flest oljefyrer i Norge, og fordi vi har montert mange løsnger for fornybar energi.

Artikkeltags