YTRE ENEBAKK: En stor mengde oppblåsbare vannprodukter skulle bli solgt i norske butikker. På det norske felleslageret gikk det hull på sprinkelanlegget, og varene ble sprutet vann på. Dette førte til at kartongene og emballasjen ble ødelagt, og at alle varene ble kastet i en stor container.

– Det er bare eskene som er ødelagt, varene er det ingenting galt med. De kan pakkes opp og brukes som normalt, sier innkjøpsleder i Havaristen, Kurt Lian.

Det er bare eskene som er ødelagt, varene er det ingenting galt med.

Kurt Lian

Bruk og kast-samfunn

På Havaristen er det kaotisk stemning rundt vannproduktene. Mange har fått med seg tilbudet, og de ansatte må fortløpende fylle hyllene med nye varer.

– Det sier litt om bruk og kast-samfunnet vårt. Det er nesten så jeg vil si at det er sykt, mener Jens, en fast kunde på Havaristen.

Han synes at det er latterlig at varer som dette bare skulle bli kastet.

– Det er derfor jeg er her. Jeg syns personlig det kunne blitt solgt i vanlige butikker, men det er sånn det har blitt i dag dessverre.

Han tror også at butikker som Havaristen gjør folk mer bevisste på hva vi kjøper, og han skulle gjerne ønske at det fantes flere lignende tiltak.

– Det er jo bare tull at disse varene ikke kan selges i butikken, når det skal i vann uansett. Men det er fint at det kommer oss til gode. Varene kunne jo også blitt gitt bort til andre land.

LES OGSÅ: Nettsuksess for vrakgods fra Havaristen

Matsvinn

Lian mener at det har blitt et mye større fokus på matsvinn i dagens samfunn, i forhold til hva det var tidligere.

– Vi har drevet med det her i 10 år, og vi gjør det samme med andre varer enn mat også.

Han forteller at det meste de selger er på grunn av at emballasjen er ødelagt, men det hender også at de får tak i varer på grunn av konkurser, overproduksjon, trailervelt eller røykskader.

– Det er typiske varer som ingen vil kjøpe, men mange er veldig interssert i sånne ting. Det er jo litt morsomt at vannprodukter ikke kan selges på grunn av vannskader.