Norske jenter smykker seg med verdier opp mot 50 000 kroner hver dag

SKREMMENDE: Elisabeth Ensrud (18) synes det er skremmende hvor mye norske jenter går med av verdi på seg hver dag.

SKREMMENDE: Elisabeth Ensrud (18) synes det er skremmende hvor mye norske jenter går med av verdi på seg hver dag.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

SKI: Flere norske jenter kan ha med seg klær, tilbehør og elektronisk utstyr til en verdi av 50 000 kroner hver dag.

Elisabeth Ensrud (18) tror ikke folk tenker over hva de bærer med seg av verdier, fordi det har blitt helt normalt.

Ensrud mener at det er alt for mye fokus på vesker og ytterjakker, når det er så mye mer man ikke tenker over.

– Det er ikke bare jakker og vesker til 8000 kroner jentene bærer med seg. Man tenker ikke over at jenter kjøper alt fra dyrt undertøy og lommebøker til kostbare sko og gensere. For ikke å glemme det elektroniske man må ha med seg på skolen hver dag. Dette er skremmende, sier hun.

Her er et generelt eksempel på hva klær og teknikk kan koste:

Parajumpers Kodiak (ytterjakke) - 8500 kr
Uggs sko - 2500 kr
Acne bukse - 1600 kr
Ralph Lauren polo - ca. 1000 kr
Louis Vuitton veske - 8000 kr
Ugg votter - 1800 kr
Lue med kanin-dott - 950 kr
Acne skjærf - 800 kr
Victoria Secret undertøy - ca. 500 kr
Macbook pro - 15 000 kr
iPhone 6 - ca. 7000 kr
Marc Jacobs lommebok - ca. 2000 kr

= 49 650 kr. (+ fake vipper/negler, sminke osv.)
 

Foreldre får skylden

18-åringen meddeler at presset starter i ung alder og dermed har foreldrene lett for å få skylden.

– Jeg tror presset er verre for de yngre, og det er jo ikke bra. Svært få unge har jobb og presset kan da gå utover foreldrene.

Hun mener at de unge har lettere for å føle seg utenfor og spiller derfor på samvittigheten til foreldrene.

–Det hjelper kanskje å si at "alle har det" eller at de blir behandlet dårlig av vennene hvis de ikke har det samme som resten.

Ensrud forsetter å fortelle om sin vennekrets og egne erfaringer.

– Det er en del innenfor vennekretsen min som bærer mye innenfor høy verdi, og andre ikke. Men ingen blir behandlet dårlig av den grunn. Man liker personen ut ifra hvordan han eller hun er, ikke ut ifra hvordan merker personen bruker. Jeg tror man begynner å se dette når man blir litt eldre, at merker ikke er så viktig lenger og at ingen skal bli behandlet dårlig bare på grunn av man ikke har det de andre har.

– Går utover oss selv

Ski-jenta tror det fører til problemer at det brukes såpass mye penger på slike ting i ung alder.

Hvis man er veldig vant med å få ting av foreldrene, eller at man bruker alle pengene sine på dyre ting kan det bli problemer når man blir eldre, og finner ut at man må bruke penger på andre ting. Det er i fremtiden vi virkelig trenger disse pengene, forteller hun.

Hun synes at det er synd at jenter bruker så mye penger på klær og tilbehør når disse pengene kunne gått til andre ting.

– Det er utrolig mye penger. For disse pengene kunne man kjøpt en bil om ikke mer. Det er synd at pengene blir brukt til slikt tull. Men de dyre tingene man kjøper varer forhåpentligvis i ganske mange år.

Vesker og jakker i fokus

Ensrud er ikke helt sikker på hvorfor kun vesker og jakker har så mye fokus i forhold til alt det andre ungdommen bruker mye penger på.

– Jeg tror det kan ha noe med at det finnes mange billigere alternativer innenfor vesker og jakker som er av akkurat like bra kvalitet som dyre merker. Men det er jo det samme med for eksempel truser og luer. I tillegg har elektronisk utstyr som iPhone eller andre touch-mobiler blitt byttet ut med de gamle mobilene, så jeg tror disse telefonene begynner å ta over de fleste husstander i dag.
 


Forbrukerøkonom

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl, også kjent som økonomiekspert i suksesserien "Luksusfellen", mener mange unge ikke er godt nok forberedt på voksentilværelsen.

– Verken skole eller foreldre lærer de opp i det som er helt grunnleggende for å få en god økonomisk start. Så lenge unge har et stort forbruk på seg selv mens de bor hjemme og pengekranen til foreldrene aldri blir skrudd igjen, tror jeg pågangen til Luksusfellen vil fortsette å være stor.

Sandmæl forteller at hun har vært vitne til altfor mange eksempler på hvor ødeleggende en økonomisk smell er.

– Dette er noe jeg ikke unner noen. Derfor blir jeg så provosert når skolene ikke innfører mer privatøkonomi på skolen. Dette omhandler alle og har så store konsekvenser. Derfor må vi reagere og gjøre noe med det. Allerede på barneskolen bør vi starte å lære skoleelever om verdien av penger slik at de er bevisste før de får ansvar for eget bruk.
 

Artikkeltags