Togstreiken har ført til omsetningssvikt for Narvesen-kiosken på Ski stasjon

FÆRRE KUNDER: Narvesen-kiosken på Ski stasjon sliter med salget som en følge av togstreiken. Omsetningen har gått ned 68 prosent. Daglig leder Mikael Müller fortviler.

FÆRRE KUNDER: Narvesen-kiosken på Ski stasjon sliter med salget som en følge av togstreiken. Omsetningen har gått ned 68 prosent. Daglig leder Mikael Müller fortviler. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Omsetningen har gått ned 68 prosent.

DEL

SKI: Mikael Müller har merket togstreiken hardt på kroppen.

I tillegg til at han har pendlet hver dag fra Sarpsborg, er Müller mannen som driver Narvesen-kiosken på jernbanestasjonen i Ski.

En drift som er svært avhengig av de som reiser med jernbanen. En betydelig andel av salget er nettopp impulskjøpene til togpassasjerene.

Sammenlignet med de samme dagene i fjor har omsetningen gått ned 68 prosent på mandag og tirsdag.

– Streiken påvirker meg veldig. Det sier seg selv at det treffer hardt, sier Müller til Østlandets Blad.

Nå om dagen står han alene i kiosken. Kundegrunnlaget er ikke større enn som så. Da ØB er innom, har han fått på plass en assistent.

De ansatte har fått beskjed om å ta seg noen dager fri.

Håper ikke det blir langvarig

Müller har planlagt driften frem til mandag. Det har vært lite bevegelse mellom partene (Spekter og NSB mot LO Stat og Norsk Lokomotivmannsforbund) siden streiken ble trappet opp på fredag.

Alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Ingen av regiontogene stopper etter Rygge. Dermed er morgen- og ettermiddagsrushet erstattet med folketomme perronger.

– Hvis det blir langvarig, kan det nok bli permitteringer, erkjenner kioskdriveren.

Narvesen-kiosken på Ski stasjon sliter med salget som en følge av togstreiken. Omsetningen har gått ned 68 prosent.

Narvesen-kiosken på Ski stasjon sliter med salget som en følge av togstreiken. Omsetningen har gått ned 68 prosent. Foto:

Innskrenkede åpningstider

Kiosken har vanligvis åpent til klokken 23 på hverdager. Nå har han sett seg nødt til å henge opp plakater som forteller om kortere åpningstider. Klokken 19 stenger skyvedørene og gitteret blir dratt ned.

Åpningstidene kunne vært enda trangere. Salgsgrunnlaget er der ikke, men det er flere faste tippere som kommer innom for å levere hestekupongene sine. Der er leveringsfristen som regel litt før syv.

Les mer om togstreiken:

Lyset i enden av tunnelen er nemlig de faste kundene. Müller vil påstå at en stor andel av de rundt 1000 kundene hver dag er stamkunder.

I tillegg er tross alt beliggenheten svært god, midt i sentrum av Ski. Kioskeieren kjenner til flere kolleger som er langt mindre heldige, hvor stasjonene ikke ligger like sentralt plassert.

 

Fakta: Dette er togstreiken

* 29. september ble meklingen mellom arbeidsgiverne (Spekter) og arbeidstakerne (LO Stat) brutt.

* Uenigheten handler om det skal tariffestes en nasjonal standard for utdanning av norske lokførere.

* Den første uken ble få førere tatt ut i streik. Tog var innstilt, men alle linjer ble kjørt.

* Fra lørdag 8. oktober ble streiken trappet opp kraftig. Samtlige lokførere i Moss og Ski er tatt ut i streik. Samtlige lokaltog på Østfoldbanen er dermed innstilt.

* Ingen av regiontogene stanser mellom Rygge og Oslo S. Dermed står Follo og Moss uten togtilbud.

* Streiken kan avsluttes ved at partene kommer til enighet, eller ved at myndighetene, som den tredje parten i den norske modellen, går inn for tvungen lønnsnemnd. En slik avslutning på arbeidskonflikten kan kun skje hvis det er fare for liv, helse eller personlig sikkerhet.

* Partenes møttes sist tirsdag 18. oktober. De står langt fra hverandre.

Artikkeltags