Ås er "best" av Follokommunene

Full dekning: Ordfører Johan Alnes, her ved åpningen av Søråsteigen barnehage, er fornøyd med at kommunen klarer å opprette nivået på tjenestetilbudet, men innser at det alltid er mulig å bli bedre. arkivfoto

Full dekning: Ordfører Johan Alnes, her ved åpningen av Søråsteigen barnehage, er fornøyd med at kommunen klarer å opprette nivået på tjenestetilbudet, men innser at det alltid er mulig å bli bedre. arkivfoto

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

ÅS: Ås er rangert på åttendeplass på Kommunebarometeret utarbeidet av Kommunal Rapport. Kommunebarometeret er ment å gi politikerne og innbyggerne et bilde på hvordan kommunen utnytter ressursene.

Ut fra en helhetsvurdering har Kommunal Rapport rangert Kommune-Norge og her kommer Ås på en åttendeplass og er med det best i Follo.

Nesodden er rangert på niendeplass, Oppegård som nummer 13, Vestby 23, Ski 33, Frogn 67 og Enebakk 136.

– Vi har vært godt plassert tidligere og jeg er fornøyd med at vi klarer å opprettholde nivået som vi har hatt de siste årene, sier ordfører Johan Alnes som har grunn til å være fornøyd.

I 2012 var Ås verst av Follokommunene på det samme barometeret, med en 255. plass.

Størrelse uten betydning

Kommunal Rapport har analysert plasseringen i barometeret mot kommunestørrelse. Totalbildet er at størrelsen ikke har noe å si for plasseringen i barometeret.

Store kommuner kommer best ut når det gjelder kostnadsnivå og har bedre plassering enn små innen grunnskole og eldreomsorg.

Differansen mellom kommunene øverst og nederst på tabellen er minst innen eldreomsorg. Innen barnevern, barnehage og saksbehandling får små kommuner bedre plassering enn store.

Mye å spare

Regnskapstallene for i fjor er også analysert. Ut fra disse har man sett på hvor mye hver enkelt kommune kan spare om den klarte å drive like rimelig som den 100. billigste innen hver sektor.

– Vi tar barometeret på alvor. Målet er ikke å være billigst, det skal være kvalitet på tjenestene også, sier Alnes.

Nå vil administrasjonen i Ås kommune gå nøye gjennom tallene for å se hvor det kan være innsparingspotensial i neste års budsjett. Kommunal Rapport har beregnet dette til å være nærmere 20 milliarder kroner.

– Om en kommune havner langt nede på lista innen et område, er vi ganske sikre på at den har noe å lære av andre. På den måten kan barometeret være med på å heve standarden og effektiviteten i Kommune-Norge, sier nyhetsredaktør Ole Petter Pedersen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken