Oktober var en kjølig måned i Follo

FREM MED SKRAPA: I 13 av 31 dager i oktober i år krøp gradestokken under null på målestasjonen i Ås. Ikke rart isskrapen var i flittig bruk i forrige måned.

FREM MED SKRAPA: I 13 av 31 dager i oktober i år krøp gradestokken under null på målestasjonen i Ås. Ikke rart isskrapen var i flittig bruk i forrige måned.

Om oktober var en forsmak på vinteren, er det bare en ting å gjøre: finn fram ull og varmt yttertøy med en gang. På feltstasjonen i Ås var gjennomsnittstemperaturen to grader under normalen.

DEL

ÅS: For å ta det siste først: Gjennomsnittstemperaturen som ble målt på Søråsjordet i Ås i årene 1966 til 1990, var 6,2 plussgrader. I oktober i fjor var middeltemperaturen 6,9 grader, altså over snittet. Og det til tross for gradestokken i 13 av 31 dager krøp under null.

Så var det årets oktober, da. Middeltemperaturen var 5 plussgrader, nesten to grader under gjennomsnittstemperaturen. Selv om det bare var åtte dager med minusgrader i år, ble middeltemperaturen altså mye lavere. Høyeste temperatur målt i oktober i år var 13,1 grader, i fjor var det 17,1 grader på det varmeste.

Selv om årets oktober var hustrig, var det langt unna kulderekord, slik det er meldt andre steder i landet.

– Nei, det er ikke den kaldeste oktober på Ås; det har mange ganger vært kaldere og normalen 1961 til -90 er på 6,2. Det kaldeste som har vært i oktober er minus 0,4 i 1880. Til sammenligning har det siden 1990 vært ni ganger kaldere oktober enn i år. Det er landsgjennomsnittet som er den kaldeste noen sinne og det er spesielt i nord det har vært kaldt, påpeker avdelingsingeniør Signe Kroken ved Institutt for matematiske realfag og teknologi ved NMBU i Ås.

Oktober 2018 var ikke bare en varm, men også en tørr måned. I alt kom det 44,1 millimeter nedbør med regn. I 26 av 31 dager kom det ikke en dråpe eller i alle fall under 1 millimeter regn. Årets oktober ble en god del våtere. I alt kom det 112,6 millimeter med regn. 13 av 31 dager var helt tørre eller det kom bare noen dråper med nedbør.

Artikkeltags