KOLBOTN: For første gang tok Thanks Jimi steget fra torget og inn i Kolben kulturhus. Det ble stinn brakke!

– Carlos, gullegull. Tusen takk! Jeg blir så rørt når jeg kommer inn og ser hundre gitarer!

Eivind Staxrud fra Ås åpne showet da Thanks Jimi Festival 2015 satte i gang med full trykk. Gitaristen fra Raga Rockers var langt fra alene på scenen i Sal 1 i Kolben kulturhus fredag.

Mellom 75 og 80 musikere, i alderen ti år og oppover, deltok da festivalen åpnet med «Hey Joe», slik den har gjort siden starten i 2010.
Staxrud har vært med på de tre siste av seks festivaler.

– Fordi jeg synes det er et fantastisk tiltak for å fremme kultur, og at unge gitarister får prøve seg. I og med at det er så mange som spiller sammen, er det læring i å spille hverandre gode og løfte hverandre opp, sier 42-åringen.

I tillegg til gitarer var det seks perkusjonister som stilte med trommesett og andre rytmeinstrumenter.

Det er fritt frem for alle som vil å delta på Thanks Jimi Festival; det er bare å ta med seg gitaren og spille med. Mange av musikerne kommer fra Oppegård kulturskole eller Kontra kulturskole i Ski. Elgitarist Albertine Andresen (19) fra Ski går på Kontra og er med for fjerde gang.

– Det er veldig gøy, fordi det er gøy å spille og gøy å spille med mange. Vi har øvd i to uker i forkant; noen har øvd her på Kolben og noen har øvd på kulturskolen i Ski, forklarer Albertine.

Festivalens musikalske leder og primus motor er Mirek Kaczmarczyk, som er gitarlærer både ved Oppegård kulturskole og Kontra i Ski. Kallenavnet Carlos har han fått etter den store gitaristen Carlos Santana.

Kaczmarczyk er opprinnelig fra Polen, og det var den polske gitaristen Leszek Cichonski, et stort navn i hjemlandet, som spurte om ikke Carlos kunne være med å lage en Thanks Jimi Festival i Norge, parallelt med den opprinnelige festivalen i Polen og de mange avleggerne verden rundt som er kommet til med årene.

Konserten i Kolben ble derfor filmet og vist på nettet sammen med de andre konsertene, i en felles hyllest til Jimi Hendrix «world wide on web».

Inn i Kolben og varmen

De fem første årene har minifestivalen vært holdt så vidt under tak på Jan Baalsruds plass foran Kolben. I år var det første gang de trakk inn, til Sal 1 i Kolben.

– Vi var litt usikre på om det var et riktig valg. Hvis det skulle regne, er det bedre å være innendørs med så mange musikere og instrumenter. Vi har fått plass til flere og får bedre lyd; det er positivt. Det var mer en happening når det var ute; nå er det mer en konsert, kan Mirek «Carlos» Kaczmarczyk konstatere etter at årets festival ble en stor suksess både blant deltagerne og tilhørerne.

– Hadde du trodd at Thanks Jimi Festival 2015 skulle klare å fylle den største salen i Kolben?

 – Det er fantastisk; det kunne vi bare drømme om!