KOLBOTN: Sigurd Dancke blir fanget inn av lyskasterne på scenen i Kolben kulturhus, mens han snakker om hvorfor han bruker så mye av sin tid utover skoletiden på Fløysbonnmusikalen.
20-års jubileum. Ikke bare lyset, men scenefacilitetene er på alle mulige måter annerledes i dag enn da teppet gikk opp for den første musikalen for 20 år siden. Det var i kinoen på Samfunnshuset, som ble jevnet med jorden for et par år siden.
Hvert år i 20 år har Sigurd Dancke jobbet med et nytt kull 10.-klassinger som har musikal som valgfag. Musikalene har hatt titler som Grease, Soul City, Ike & Tina, Rocking Cinderella, Elmore Street, Flash Dance, Woodstock, Spice Girls, Nøiesmaskinen om ABBA, Bonn Aid og Hitsville med fokus på "historiske" rockeartister og låter.
Den nye ungdomsgruppen.
Årets "My School Musical" går rett inn i den nye ungdomsgruppen "tweens" (pre-teens) og castingen er tilnærmet 100 prosent identisk når det gjelder kjønn, alder og aktualitet.
Trenden er knyttet opp mot den litt Romeo & Julie-inspirerte "High School Musical", en spesialskrevet tv-musikal for Disney Channel. Allerede i 1999 var Disney ute med tv-serien "The Cheetah Girls", som senere ble til et jenteband, som solgte masse plater. Mange av dagens popartister som Britney Spears, Christina Aguilera og Justin Timberlake startet karrieren på Disney Channel.
Selvgjort hele veien.
"My School Musical" byr på sanger av blant andre Jordan Pruit, The Cheetah Girls, Hannah Montana, Troy & Gabriella, til sammen 14 låter pakket inn i fargerik scenografi, koreografi og lyssetting.
Alt er som vanlig selvgjort av elevene, fra program til kostymer, dekorasjoner, sang og musikk. Men under overoppsyn av lærerne Sigurd Dancke, som startet det hele for 20 år siden, Øyvind Fjelstad som har vært med på 19 musikaler og Liv Woldsnes, som kom med for ti år siden.
De unges virkelighet.
– Dødsgøy! samstemmer Sanne Ekstrøm, Celine Larsen, Ida K. Kristiansen, Ferdinand Skaugerum, Ida Lindtveit og Håkon Røst.
– Vi får ansvar og får gjøre det vi liker. Som skolefag. Klart dette er gøy, understreker Ida Kristiansen.
– Også kjenner vi oss igjen i rollefigurene. De er jo nesten på vår egen alder, sier Ferdinand Skaugerum. Musikalen har lært ham å kjenne nye sider ved seg selv.
– Egentlig spiller jeg saksofon og skulle sitte i bandet. Men så ble jeg bedt om å synge. Det er også innmari gøy, så nå har en av hovedrollene, smiler han.
– Få med at alle på vår alder har sett "High School Musical". Dette er en del av vår virkelighet, tilføyer Celine Larsen.
Læring i praksis.
Hvis noen tror at Fløysbonnmusikalen er tull og tøys satt i et undervisningssystem, er dette svaret fra Sigurd Dancke:
– Dette er læring i praksis. Her nytter det ikke å komme med en billig unnskyldning om at de ikke rakk å gjøre lekser i går. Ingenting blir bedre enn det svakeste leddet. Her må de lære tekster utenatt, stille presis hver dag, følge med hele tiden, praktisere selvjustis, ta ansvar for sin egen læring. Her oppøver de evnen til å bli enda sterkere.
Fløysbonnmusikalen er en del av den musikalske skolesekken i Oppegård. Det gir en økonomisk trygghet, men musikalen er selvfinansierende og trenger også minst 1000 i salen på de fire kveldsforestillingene for ikke å gå i minus.
2-3 talenter hvert år.
Gjennom 20 år har Fløysbonnmusikalen fostret en rekke artister som har satset på sang, musikk og dans som levevei. Hvert eneste kull byr vanligvis på 2-3 talenter som satser videre på scenen. Her er noen eksempler:
Fjorårets Spellemannsvinnere, Iversen-brødrene i Ila Auto, startet karrieren på Fløysbonn skole. Det gjorde også tre fjerdedeler av Blind Archery Club, som var blant årets Spellemannsnominerte. Under Flash Dance i 1995 var den kjente danseren Nina Dehle i ensemblet, det samme var Klaus Enger, som i dag er musikalartist i Tyskland.
Premièren er mandag, men hvem som skal gå videre på de skrå bredder fra årets Fløysbonnmusikal, vet vi først om noen år.
Dette har de blant annet spilt:
Grease
Soul City
Ike &Tina
Rocking Cinderella
Elmore Street
Flash Dance
Woodstock
Spice Girls
Nøiesmaskinen om ABBA
Bonn Aid
Hitsville