Gå til sidens hovedinnhold

Gjersjøelva er sportsfiskernes lille hemmelighet

Artikkelen er over 6 år gammel

– Laks på ni kilo i denne lille elva?! Helt utrolig! utbryter sportsfiskerne når Trygve Solstad fra Oppegård JFF legger ut om den største laksen som noen gang er fanget i Gjersjøelva.

OPPEGÅRD: – Jeg tror at Gjersjøelva er en liten hemmelighet. Det er først de siste årene det har spredd seg i fiskemiljøet at her er det både laks og ørret å få, forteller lederen av fiskeutvalget i Oppegård jeger- og fiskerforening.

Det har fått sportsfiskere både fra Oppegård og kommunene rundt til å melde seg inn.

– Jeg bor ikke her, men er medlem på grunn av den flotte elva, meddeler Jahn Hallangen.

I over 20 år har Oppegård JFF jobbet for at laks og ørret skal ha det som fisken i vannet i Gjersjøelva. To laksetrapper er bygget, tonn på tonn av gytegrus er lagt ut på elvebunnen og yngel er satt ut. Nå er det tid for en ryddesjau på dugnad. Stokker og greiner som har falt i vannet skal kuttes og fjernes.

– Du har utstyret i orden, konstaterer Trygve.

– Ja, det er vått i elva, svarer Jahn og trekker vaderne opp.

Motorsag og elvebrus

Lyden av motorsag overdøver både bruset fra elva og suset fra motorveien. Ei stor gran som ligger og dupper i vannet, kuttes opp og løsnes fra steinene den sitter fast mellom. Etter felles anstrengelser er grana på land.
Thomas tar med seg sønnen Mathias (10), grenkutter og øks nedover elva. Plutselig står faren med vann til skrittet.

– Jeg trodde det skulle bli buksevann. Det er ikke mange steder i elva det er så dypt? spør han etter å ha kommet seg over forskrekkelsen.

– Nei. Det er jo der fisken står, forklarer Trygve.

Jahn, som jobber som instruktør i Norges jeger- og fiskerforbund, og tiåringen stikker hodene sammen.

– Vi tok litt fisketeori samtidig. Ikke si noe, Mathias, kommer det lattermildt fra eldstemann.

Noen hemmeligheter deler han likevel med oss andre.

– Når fisken har gått opp stryket, vil den gjerne hvile, akkurat som deg hvis du har gått opp en bratt bakke. Når den hviler her på vei opp, er den litt irritert. Og da hugger den – hvis den er ny. Den er sulten, vet du. Hvis du har gått mange mil, blir du sulten du også.

Gjersjøelva er tre kilometer lang fra Bunnefjorden til Gjersjøen. I elva går fisken opp for å gyte. Oppegård JFF la i fjor ut to ganger 15 tonn med gytegrus på elvebunnen.

– Fordi sjøørret og laks krever grus for å gyte. Hunnen graver en grop. legger rogn i den, hannen strør over med melke og hunnen graver igjen. Det må være grus slik at rognen får oksygen mellom steinene, forklarer Trygve.

Gjeddekonkurranse

For å forbedre oppvekstvilkårene til yngelen har medlemmene en intern konkurranse om hvem som klarer å få opp flest gjedder i juni og juli. Jahn tok seks gjedder på 40–45 cm.

– Fem av fiskene hadde yngel i magen, så de var noen ordentlig røvere, slår fjorårets vinner fast.

Premien: En flott fiskestang. Tiåringen Mathias følger oppmerksomt med. Han og faren ble medlem i fjor, og har ikke fått napp i Gjersjøelva ennå.

– Det er helt topp å lære neste generasjon å fiske i Gjersjøelva, for her kan de begynne å fiske med mark før de går over til mer avansert som spinner, wobbler, sluk og flue, understreker lederen av fiskeutvalget i Oppegård JFF.

Kommentarer til denne saken