OPPEGÅRD: Kristine fra Kolbotn er to ganger norgesmester, samt nordisk mester, i bodyfitness. I tillegg til beinhard trening, har hun spist seg sterk. Det begynte med diagnosen hjertefeil i 2005.
– Da hadde jeg levd i 24 år uten å vite at jeg var født med hull i hjertet. Jeg er født omtrent på samme tid som hjertebarnet Lasse-Liten. Legene visste ikke så mye om hjertefeil hos barn som i dag. Diagnosen ble en ekstra motivasjon til å endre både kosthold og livsstil. Dagen etter diagnosen, begynte Kristine å trene på Spenst.
Eksperiment
Resultatene lot ikke vente på seg, og Kolbotnjenta fikk lyst til å stille i konkurranse. Det krever «deffing», og det var da hun for alvor ble kreativ på kjøkkenet.
– For at jeg skulle klare å gjennomføre det, trengte jeg enkle, kjente, men sunne retter. Jeg har ikke sans for å telle kalorier eller veie maten, men vet hva som er proteinrikt og varierer med karbohydrater og fett utover det.
Grunnleggende er at hvetemel og sukker erstattes med andre typer mel og sukrin. Men Kristine har ofte lyst på noe søtt etter middag.
– Noe av det første jeg eksperimenterte meg frem til var sunne kokosboller! Når sukkeret erstattes med sukrin, gjenstår bare luft og egg, smiler hun fornøyd.
Konkurranselivet hadde en medaljens bakside. Kritiske røster mistenkeliggjorde Kristines resultater og mente de var umulig å oppnå på egen hånd og etter så kort tid, uten doping.
Motbør
– Jeg opprettet bloggen kriweb som et bevis på at det er mulig for jenter å bli norgesmester i fitness uten doping.
I bloggen delte hun både treningstips og matoppskrifter. Etter hvert har den fått mer og mer preg av en matblogg. Nå ligger bloggen hennes blant de 25 mest leste i landet, med 9000 følgere. På oppfordring fra bloggleserne lagde hun tre mathefter; to for desserter og ett med middagsoppskrifter.
– I fjor tok jeg mot til meg og kontaktet det største forlaget jeg visste om. Cappelen Damm sa ja til å utgi kokeboken min.
Første opplag var i handelen fra februar. Den ble utsolgt etter få dager. Nå er femte opplag i salg. «Sunn og sterk med protein» heter boken, med undertittel «mat for muskler».
Oppskriftene er delt inn i årstider, adskilt med Kristines tekster om helse, trening, motivasjon og vekt. Forslag til ukemenyer og Kristines eget treningsprogram har også fått plass mellom permene.
Forbilde
Den store trenden blant unge, jenter som gutter, er å være «fit». For noen kan det føre til overdrivelser både i forhold til trening og kost. Kristine vet det finns ytterpunkter i det meste, og er bevisst den rollen hun har som et forbilde.
– Den nye spiseforstyrrelsen, ortoreksi, er jo besettelsen av å spise sunt. Da forlaget foreslo boktittelen «Sunn og slank», ville jeg ikke har med ordet slank. Sterk er bedre enn slank, fastslår hun.
Oppskriftene er ikke bare myntet på dem som trener hardt.
– Dette er mat for alle, rik på proteiner. Samtidig poengterer jeg at vi ikke skal kutte ut hele næringsemner. Selv sørger jeg for min dose karbohydrater og fett i lørdagsgodteriet, blunker hun. Sunne og sterke kan alle bli.