Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er stolt av arbeidet

Artikkelen er over 6 år gammel

Golfturen til Polen resulterte i en storstilt innsamling til et lokalt barnehjem i nærheten av byen Miedzyzdroya, for medlemmene i Oppegård Golfklubb.

Nå skal vi sette i gang oppussing av dusj- og vaskerommet på barnehjemmet, forteller Jan Bøckman Pedersen, en av initiativtagerne til innsamlingen. Utgangspunktet for golfturen var tidligere Kolbotn-beboer Wieslaw Konieczny, som etter 20 år som Kolbotn-mann flyttet tilbake til Polen for noen år siden. Wieslaw driver hotellet Marina Hotel i byen Miedzyzdroya på øya Wolin i Østersjøen. Stedet har blitt et yndet reisemål for golfere, så også for Oppegård Golfklubb. Wieslaws datter og barnebarn bor fortsatt på Kolbotn. Etter en uke med mye golfing og hyggelig samvær i Polen, ble Oppegård-kontingenten gjort oppmerksom på et barnehjem som ligger ikke lang fra hotellet til Wieslaw. Barnehjemmet trengte bistand. Golferne fra Oppegård nølte ikke lenge før de strakk ut hånden.

– Hjemmet er en statseid institusjon som tar seg av gatebarn eller barn som er tatt bort fra foreldre som enten er kriminelle eller rusmisbrukere. Felles for alle barna er at de ikke kan vende tilbake til sine biologiske foreldre. Noen av barna blir på hjemmet, mens de som er helt funksjonsfriske blir adoptert, der det er mulig, forteller Odd Solheim, som er den andre initiativtageren til innsamlingen. Gjestene fra Norge fikk en varm velkomst av barna. De hadde bakt kaker, og kaffen sto klar.

Les også: Pakket hjelp til barnehjem i Latvia

Les også: Høstmarked på Brønnerud skole gir penger til nytt barnehjem i Afrika

– Vi fikk en virkelig flott stund sammen med barna, og selv om mange av dem kommer fra forhold preget av vold og mishandling, virket de svært harmoniske, sier Solheim.

Anstrengt økonomi

Økonomien ved hjemmet er anstrengt, noe som blant annet har gitt utslag i mangel på vedlikehold. Med dette bakteppet bestemte Jan Bøckman Pedersen og Odd Solheim seg for å sette i gang en innsamling til barnehjemmet. Målet ble raskt å få samlet inn 60 000 kroner – nok til å renovere det ene av to store dusj/vaskerom. Foreningen «Hjelp til vanskeligstilte barn/unge» ble opprettet, og en iherdig innsamlingsjobb ble påbegynt i våres.

– Det er en stor glede å kunne fortelle at vi har kommet i mål med det ene dusj- og vaskerommet. Vi har fått inn 60 000 kroner – et beløp vi er svært stolt av. Det betyr at vi kan sette i gang med oppussingen, forteller Jan Bøckman Pedersen.

Wieslaw Konieczny, som altså eier og driver et hotell i nærmeste by til barnehjemmet, er ofte innom stedet for å bidra med støtte. Wieslaw har allerede vært i Norge for å motta sjekken på 60 000 kroner, på vegne av barnehjemmet.

– Jeg har informert de ansatte om beløpet, og det er innhentet anbud på jobben som skal gjøres. Dette betyr utrolig mye for både barna og de ansatte. Det som er samlet inn nå dekker oppussing av ett av de to dusj-/vaskerommene. Vi håper at vi etter hvert skal kunne få oppgradert det siste rommet også, sier Wieslaw.

– Jeg kommer til å følge opp fremdriften av dette første prosjektet, og vil rapportere tilbake til foreningen etter hvert som prosjektet skrider fremover.

Midlene barnehjemmet får av staten er svært beskjedne. Barnehjemmet får eksempelvis kun 10 Zloty (ca. 20 norske kroner) i bidrag til mat og drikke per barn per dag.

Ett rom er altså i boks. Hvordan ser Bøckman Pedersen og co. for seg fremdriften videre?

– Vi håper at vi skal kunne få inn tilstrekkelige midler til å ta det siste rommet. Vi har tilsagn om ytterligere ca. 10.000 kroner, og jobber iherdig for å nå 60 000 kroner også denne gangen.

– For å følge opp prosjektet vil vi, når det nærmer seg ferdigstillelse, reise til Polen for å se det som er gjort og for å møte barna. Vi vil svært gjerne kunne gi gode tilbakemeldinger til dem som allerede har bidratt med penger, forteller Bøckman Pedersen.

– Hvis noen har andre ideer til hvordan de kan hjelpe, så er det bare å ta kontakt, men klær og leker har barna heldigvis nok av. Oppussingen av det siste baderommet har førsteprioritet, understreker den initiativrike golferen.