Pekka skal kjøre denne gressklipperen i 200 km/t

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er et hårete mål rallysjåfør Pekka Lundefaret har satt seg. Han vil slå den gamle verdensrekorden, som er på 187 kilometer i timen. En rekord som Honda har i dag.

DEL

OPPEGÅRD: De som møtte opp på olabilløpet på Kolbotn i helgen var noen av de første som fikk se og ikke minst høre «monsterklipperen».

Om man ser under karosseriet, er det ikke mye igjen av den originale Viking T6-gressklippertraktoren. Noen krav stilles for at den skal fremstå som en gressklipper, og for å få godkjent en verdensrekord. Punkt en er at gresskutteren skal fungere. For å få det til har de montert to elektriske motorer. Også den originale lengden på traktoren skal beholdes og karosseriet skal se ut som en sitteklipper.

– Klipperen virker, men vi har ikke noen gressoppsamler på den. Vi har montert kjøleanlegg og bensintanken på den plassen, forteller en entusiastisk Lundefaret.

Han forteller at i andre land som England og USA brukes ombygde gressklippere til dragracing.

– I disse landene er det en veldig populær sport, så hvorfor ikke i Norge også.

Kraftig motor

Skal du sette verdensrekord holder det ikke med en motor på 8,8 hestekrefter. Originalmotoren er byttet ut med en Chevrolet V8 som yter hele 408 hestekrefter. Hele traktoren er forsterket. Spesialproduserte gass-støtdempere og drivaksling er montert. Giring og hjul er hentet fra formel-sporten. Doningen veier bare 500 kilo.

– Jeg fikk ideen allerede i 2009, men det måtte et sjefsbytte på hovedkontoret til i Viking-gressklippe før ideen gikk igjennom.

Det er ikke bare Pekka som står bak vidundret. Broren, Ole Martin Lundefaret, har vært den kreative partner.

– Han er litt «Kjell Aukrust», så det er han som har valgt motor og tegnet skisser.

I tillegg har brødrene hatt med mekaniker Marius Gjevik. Han har tidligere bygd bil for den kjente amerikanske bil- kjøreren, Ken Block.

Kostbar moro

Viking Internasjonal sponser prosjektet med 1,5 millioner kroner.

Rallysjåføren håper å få laget en bok, tilsvarende den lille rallybilen «Johnny Virker», som han og Øyvind «Vinni» Sauvik tidligere har høstet stor suksess med.

Verdensrekordforsøket med gressklipperen skjer i uke 41.

– Det er rimelig seint på høsten, men kjøringen skal foregå på flystripen på Torp. Det var litt som skulle klaffe for å få det til, sier Lundefaret.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken