Gå til sidens hovedinnhold

Gjør sin borgerplikt og vel så det

Sturle Hoff er valgleder for ti frivillige funksjonærer på Flåtestad

Artikkelen er over 6 år gammel

I mange år har Sturle Hoff brukt valgdagen til å sørge for at stemmegivningen i Greverud krets går riktig for seg. – Det er en viktig jobb vi gjør, sier han.

GREVERUD: Tidlig søndag ettermiddag var valgleder Hoff og hans valgfunksjonærer på plass på Flåtestad skole. Valglokalet måtte være i reglementert stand innen klokken 16.00.

– Da var det kø utenfor. Men vi slapp ingen inn før klokken var slagen, forsikrer han.

Også mandag formiddag ventet folk utenfor stemmelokalet da klokken nærmet seg ti. De regner med ekstra trykk utover ettermiddagen og kvelden. Hoff og de ti andre valgmedarbeiderne blir på sin post til stemmene er telt opp og kontrollert mot kryss i manntallslistene mandag kveld. Antallet telles i valglokalet, mens sorteringen på parti skjer i rådhuset.

Del av demokratiet

Det er åttende året at Sturle Hoff bruker av sin tid under valget.

– Hvorfor? Fordi det er viktig at vi har en slik valgordning og at det går ordentlig for seg. Det er en del av det demokratiske systemet vårt. Jeg opplever det som at det er en viktig jobb vi gjør.

Valglederens rolle i dag er å ta imot fremmedstemmene.

– Som regel gjelder det oppegårdfolk som tilhører en annen stemmekrets, men avgir stemme her, forklarer han før han må avbryte seg selv for å veilede en velger.

– Informasjon oppfattes så forskjellig. Noen kan legge to stemmesedler inni hverandre. Da blir den innerste annullert. Andre bretter seddelen feil vei, slik at partinavnet blir synlig. Enkelte kan bli forvirret over at de skal ta en liste for kommunevalg og en annen for fylkestingsvalg, illustrerer Hoff.

Totalt er det omkring 4.000 stemmeberettigede som tilhører Greverud krets som Hoff har ansvaret for.

– Får du tid til å stemme selv?

– Jeg har forhåndsstemt! svarer den erfarne valgmedarbeideren.

Kommentarer til denne saken