Da en beruset Tromsøjente falt i den iskalde sjøen, svømte Erlend etter

Erlend Kolding foran fregatten KNM Thor Heyerdahl. - Det er skummelt å tenke på hva som kunne skjedd hvis ikke vi hadde ligget til kai, sier han. FOTO: SJØFORSVARET

Erlend Kolding foran fregatten KNM Thor Heyerdahl. - Det er skummelt å tenke på hva som kunne skjedd hvis ikke vi hadde ligget til kai, sier han. FOTO: SJØFORSVARET Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

TROMSØ: Natt til søndag 29. april tok nattevakten for visekonstabel Erlend Kolding på fregatten KNM Thor Heyerdahl en dramatisk vending.

– Plutselig oppdaget menig Eirik Forsaa at en kvinne klatret over gjerdet femti meter bort. Hun var veldig beruset da hun gikk langs kaia, tok av seg jakken og gikk opp på en fender, forteller Kolding, som er fra Sofiemyr i Oppegård.

Menig Forsaa gikk mot jenta i 20-årene, Kolding varslet vakthavende dekksbefal.

– Men Forsaa kom bare noen meter fra båten før hun mistet fotfestet og datt i vannet, forteller Sofiemyrgutten.

Vannet holdt rundt 4–5 grader.

– Gled ut i vannet igjen

Mannskapet reagerte raskt. Forsaa hentet en livbøye og fikk kastet den til jenta. Hun kom seg opp på ringen, men besvimte.

Mens Kolding dro kvinnen mot en stige, ankom vakthavende dekksbefal, fenrik Jon Olav Stamnes, og kledde seg opp i en overlevelsesdrakt.

– Jeg prøvde å snakke med henne, få henne til prate og holde øynene oppe, men hun svarte ikke. Plutselig driftet hun under brygga, og jeg så bare bena hennes. Men jeg oppdaget at hun gled av ringen, forteller Kolding på telefon fra fregatten.

Sofiemyrgutten tok av seg jakke og sko og klatret ned i vannet.

– Jeg svømte bort til den bevisstløse jenta og fikk dyttet henne bort til stigen. Da kom Stamnes, som hadde tatt på seg overlevelsesdrakten, og Forsaa som hadde hentet en helikopterline til, sier Kolding.

Sammen klarte de tre å få dratt henne opp på land. Hun hadde da vært i det iskalde vannet i 5–6 minutter.

– Jeg bar henne om bord i båten, la henne på hospitalet og vi ga henne ulltepper og varmeflasker. Noen minutter etterpå kom ambulansen og tok henne med seg, forteller visekonstabelen fra Sofiemyr.

– Skummelt og ekkelt

Først da jenta lå trygt ombord i båten oppdaget Erlend hvor kald han selv var. Adrenalinet hadde pumpet gjennom kroppen hele seansen.

– Jeg kunne ikke gjort noe annet enn å klatre ut i vannet. Det var utrolig skummelt å se henne forsvinne, og veldig ekkelt å ta på henne i sjøen uten å få noen respons. Alt gikk veldig kjapt, det var en rar og surrealistisk opplevelse, beretter Kolding.

– Jeg bare handlet, tenkte ikke i det hele tatt, fortsetter han.

Får skryt

Kvinnen ble fraktet til intensiven på Tromsø universitetssykehus og holdt under 24 timers overvåkning. Ifølge informasjonsmedarbeider Jon Vaag Eikeland i Sjøforsvarsstaben er hun nå i god behold.

– Alle er veldig støttende om bord her. Jeg blir kalt dagens helt i gangene, forteller Kolding.

Skipssjef på fregatten, kommandørkaptein Øystein Varden kan ikke få lovprist guttene nok.

– Etter min vurdering ville jenta ha druknet om ikke vaktmannskapene hadde reagert så raskt og reddet henne. Jeg vil berømme samtlige for innsatsen, spesielt Erlend Kolding som viste stort mot da han hoppet i vannet uten overlevelsesdrakt, sier han.

Artikkeltags