Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg har ønsket å bli kjeveortoped siden jeg var liten

Artikkelen er over 8 år gammel

KOLBOTN: Fra september kan du få rette tenner raskere. En ny reguleringstannlege flytter inn på Kolbotn tannlegesenter.

– Jeg gleder meg til å sette i gang med arbeidet. Vi har hørt at ventelistene er lange, så det vil nok være mange glade pasienter som ikke behøver å reise langt for å besøke reguleringstannlegen, sier den nyutdannede kjeveortopeden, Lukas Moser (32) fra Vinterbro.

Stort behandlingsbehov

Fra september kan reguleringspasienter nemlig glede seg, da kommer kjeveortopeden til Kolbotn Tannlegesenter. Tannlegekontoret har flere spesialister, men har ikke hatt kjeveortoped før.

– Det er vanlig at kjeveortopeder tar over gamle praksiser fordi det er vanskelig å etablere seg helt fra bunn. Men jeg tar gjerne en utfordring, smiler Moser.

Leder for tannlegesenteret Kjell-Erik Tonne, ser frem til å få forsterket spesialistgruppen.

– Det er et veldig behov for kjeveortopeder i Oppegård. Med Moser på laget kommer vi til å kunne dekke et stort området i Follo, sier han.

Moser er opprinnelig fra Nord-Italia, men kom til Norge for seks år siden. Da hadde han akkurat fullført tannlegeutdannelsen i Østerrike, og ventet bare på å spesialisere seg som kjeveortoped. Han ble i år ferdig med sin treårige spesialistutdannelse innen kjeveortopedi ved Det odontologiske fakultet i Oslo.

For voksne

En kjeveortoped stiller diagnoser, forebygger og behandler bittfeil og tannstillingsfeil. I overkant av 30 % i et barnekull har et behandlingsbehov. Det vanligste er at skoletannlegene henviser til spesialist, hvis pasienten har tegn til bittfeil eller lignende. Som regel er disse pasientene barn, som så vidt har mistet melketennene. Når Moser starter opp vil han ikke bare hjelpe barn, men også voksne.

– De voksne tror løpet er kjørt, og tenker ikke at de også kan ha regulering. Jeg tar gjerne imot voksne, forteller han.

Så lenge tenner, tannkjøtt og bein er friske kan tennene flyttes, uansett alder.

Presisjon

Som kjeveortoped består hverdagen av tenner, buer, klosser og plater. Når en pasient skal ha regulering kreves det presisjon og en stødig hånd.

– Reguleringen består i hovedsak av to ting; klosser på tennene og en streng som går gjennom. Klossene limes på for hånd, og må nøye plasseres i forhold til innstillingen av bittet, forteller 32-åringen.

Deretter venter noen år med stramming, gummistrikker og bytting av strenger for pasientene. Ikke vondt, avskrekker Moser som selv hadde regulering som tenåring.

– Jeg har siden jeg var liten ønsket å bli kjeveortoped, sier han med et smil og ønsker alle pasienter velkommen i september.