Slik feiret Greverud sykehjem frigjøringen

Fra venstre: Åse Berg-Olsen Nordlandsbunad, Ann-Kristin Warren Solør-Odalbunad
Bodil Nysveen Valdresbunad, Grethe Grenersen Nordlandsbunad, Rikke Fossen Follobunad, Vigdis Wig Aamodt Opplandsbunad, Bente Dybvik Jubileumsdrakten til Oslo
Gry Anita Paulsen Jubileumsdrakten til Oslo, Heidi Anderssen Nordtrønderbunad, Torild Remman Nordlandsbunad, Lise Gundeid Rondastakk, Margit Djønne Andersen Hardangerbunad og Bente Rian Vestfold Fylkesdrakt.
<B><I><U></B></U></I>

Fra venstre: Åse Berg-Olsen Nordlandsbunad, Ann-Kristin Warren Solør-Odalbunad Bodil Nysveen Valdresbunad, Grethe Grenersen Nordlandsbunad, Rikke Fossen Follobunad, Vigdis Wig Aamodt Opplandsbunad, Bente Dybvik Jubileumsdrakten til Oslo Gry Anita Paulsen Jubileumsdrakten til Oslo, Heidi Anderssen Nordtrønderbunad, Torild Remman Nordlandsbunad, Lise Gundeid Rondastakk, Margit Djønne Andersen Hardangerbunad og Bente Rian Vestfold Fylkesdrakt. <B><I><U></B></U></I>

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

OPPEGÅRD: God kake til alle beboere og ansatte på Greverud sykehjem. Det var med på å heve nasjonalromantikkens dag.

Den store nasjonalromantiske perioden i Norge var på midten av 1800-tallet. Da var det viktig å grave frem norske ”skatter”. Jentene på Greverud sykehjem valgte å vise dette med feiende flotte bunader.

Dansk

Siden Norge hadde vært i union med Danmark så var skriftspråket i Norge dansk.

Noen ville beholde det danske språket, bare lage litt endringer slik at det hørtes norskere ut. Mens andre ville lage et helt nytt norsk språk. Så Ivar Aasen reiste rundt på landsbygdene og samlet dialekter, som skulle bli grunnlaget til et norsk skriftspråk eller nynorsk.

Det var på denne perioden Norge fikk eget flagg, egen nasjonalsang, og ikke minst egen nasjonaldag!

Henrik Wergeland er en viktig person for Norge og 17. mai.

Andre viktige personer fra denne perioden er Asbjørnsen og Mo. De reiste rundt og samlet inn eventyr og skrev de ned.

Les flere nyheter her!

Kunsten sto sentralt

Malere og kunstnere laget fine bilder av fjell og fjorder, og fikk frem den koselige naturen som nordmennene var utrolig stolte av!
Nasjonalromantikken var ikke bare en periode på 1800-tallet, det er også noe som finnes i dag.

Du har det rundt deg nesten hele veien, men det er vanskelig å legge merke til for du er vant til å se det.

Men det er mange som mener at nordmenn ikke er nasjonalromantiske, de sier at vi er alt for samfunnskritiske … Men uansett så har den nasjonalromantiske perioden likevel satt store spor i de norske tradisjonene, for eksempel 17. mai.

8. mai flaggdag

8. mai er en offentlig flaggdag.

Dagen blir minnet på forskjellige vis med taler og markeringer. 8. mai er en viktig dag. I Norge kapitulerte de tyske soldatene og det var en gledens dag.

Soldater og krigsfanger kom hjem i dagene etter 8. mai og gjensynsgleden var stor. Blendingsgardinene kunne brennes og det norske flagget atter vaie fra flaggstengene.

For de aller fleste var 8. mai og måneden som fulgte en gledens tid, men ikke for alle selvsagt. Noen var fortatt savnet og noen kom aldri hjem. Landssvikere ble fengslet og ventet på rettoppgjøret.

Gry Anita Paulsen fortalte om alle bunadene som var til stede og Tom Falmakk spilte på piano. Spesielt menuett i mai, ble godt mottatt.

Si din mening i kommentarfeltet under!

Artikkeltags