Slik får du grønnere gress enn naboen

– Den lille flekken der kommer til å bli fortere grønn enn det rundt, sier Pelle Dahl og raker litt i gresset med hånden. Løft, luft og fjern dødt gress. Da blir det fortere grønt. 
FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

– Den lille flekken der kommer til å bli fortere grønn enn det rundt, sier Pelle Dahl og raker litt i gresset med hånden. Løft, luft og fjern dødt gress. Da blir det fortere grønt. FOTO: CHRISTIAN CLAUSEN

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

OPPEGÅRD: Gresset er alltid grønnere på den andre siden, er det ikke det folk sier? Vel. Hvis du følger disse rådene så kan du sørge for at «den andre siden» er din side.

– Sørg for å rake gresset når snøen har smeltet. Fjern dødt gress og får løftet og luftet det friske gresset, sier Oppegård golfklubbs greenkeeper, Pelle Dahl.

Han setter seg på huk og grer litt i gresset, eller «roughen» som de sier på golfspråket, med hånden.

– Den lille flekken der kommer til å bli fortere grønn enn det rundt. Så enkelt er det, sier han.

Trenger ikke vanne

For å holde plenen grønn så trengs det også gjødsel, klipping og godt gressvær (sol og regn).

– Klipp gjerne to ganger i uka. Mandag og fredag kanskje. Gresset skal ikke klippes mer enn 1/3 av lengden. Hvis du klipper for mye så får gresset sjokk og bruker lengre tid på å bli fint igjen. I tillegg får du mye dødgress som legger seg og kan danne mugg, sier Dahl.

– Trenger man å vanne?

– I Norge er jorden så fuktig og det regner såpass mye at man egentlig ikke trenger å vanne. Det er bare hvis det skulle bli veldig tørt, sier Dahl.

– En greenkeeper har selvsagt nabolagets grønneste hage selv?

– Haha, nei. Det er vel som med skomakerens sønn, som har slitte sko. Jeg har ingen fin hage selv, men her, sier han og peker utover golfbanen.
– Her blir det grønt fint gress.

Smelte is, rake og gjødsle

Hvis man er ekstra ivrig etter å få det grønneste gresset så må man begynne så tidlig som mulig.

– Når det ikke lenger er nattefrost så kan man skuffe av snøen. Deretter kaster man litt kull eller sand på isen. Da smelter det raskere. Når det så har smeltet så raker man gresset. På den måten kommer prosessen raskere i gang, sier Dahl.

– Når jorden har fått en temperatur på syv-åtte grader, så gjødsler du. Pass på at du gjødsler når det er meldt regn, hvis ikke så svir du gresset.
Og svidd gress vil du ikke ha. ..?

Artikkeltags