Stjernelag skal minnes Radka Toneff

– Kolben kulturhus er stedet for minnekonserten for Radka Toneff 20. september og billettene er allerede lagt ut for salg, markedsfører Svein Ole Åstebøl, styreleder i Kullebunden jazz.

– Kolben kulturhus er stedet for minnekonserten for Radka Toneff 20. september og billettene er allerede lagt ut for salg, markedsfører Svein Ole Åstebøl, styreleder i Kullebunden jazz.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Radka Toneff fra Kolbotn har fått kultstatus etter sin død i 1982. 20. september samles den norske jazz-eliten til konsert i Kolben kulturhus for å minnes den særegne jazzartisten.

DEL

KOLBOTN: Det er Kullebunden jazz som står bak minnekonserten "Tribute på Radka" med sangere og musikere i jazzens verdensklasse.

Stjernelag.

Seks av de syv vokalistene/musikerne som har mottatt Radka Toneffs minnepris deltar i konserten: Sidsel Endresen, Karin Krog, Kirsten Bråten Berg, Solveig Slettahjell, Live Marie Roggen og Per Jørgensen. I tillegg stiller flere sentrale musikere som var med i Radkas forskjellige bandkonstellasjoner: Arild Andersen, Steve Dobrogosz (Sverige), Job Eberson, Alex Riel (Danmark) og Jon Christensen.
– Anledningen er at Radka Toneff var oppvokst på Kolbotn, hvor hun startet sin karriere, og at den unge jazzklubben Kullebunden jazz ønsker å hedre en så betydelig jazzsanger. Dessuten har vi jo også fått et sted å være for en konsert i dette formatet, nemlig Kolben kulturhus, sier Svein Ole Åstebøl, styreleder i Kullebunden jazz.

Fullt Radka-trøkk.

Planleggingen av arrangementet har skjedd i forståelse med Norsk Jazzforum og Radka Toneffs Minnefond. Kullebunden Jazz er ansvarlig for planlegging, økonomi og gjennomføring av arrangementet, som støttes av: Norsk kulturråd, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Radka Toneffs Minnefond og Oppegård kommune.
I september blir det fullt trøkk rundt Radka Toneff, som tok sitt eget liv bare 30 år gammel. Foruten en heldagsmarkering i Kolben som avsluttes med "Tribute"-konserten, blir det gitt ut både biografi og plate med tidligere upublisert Radka-materiale i september.

Upublisert materiale

Biografien, som skrives av musikkjournalist Martha Breen på Kagge forlag, er planlagt utgitt 8. september. At boken kommer på dette tidspunktet er tilfeldig.
Det er ikke like tilfeldig at platen på det lille selskapet Curling Legs er planlagt utgitt 20. september. Knut Værnes i plateselskapet har lenge jobbet med ideen om en plate med tidligere upublisert materiale, blant annet hentet fra NRK-opptak på slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.
– Vi vet ikke helt eksakt hva platen vil inneholde, blant annet fordi vi driver og sporer opp noen opptak med Radka Toneff. Derfor kan jeg ikke love eksakt utgivelsesdato. Vi er først og fremst opptatt av å få gitt ut en knallbra plate, sier Knut Værnes.

Heldagsmarkering.

Før "Tribute"-konserten vil det være en heldagsmarkering, hvor Radka Toneff minnes med unge talenter, foredrag og dokumentarvisninger.
– Vi har inngått et samarbeid med Oppegård kulturskole som vi kaller "Arven etter Radka". Elever ved kulturskolen vil fremføre noe som er inspirert av Radka Toneffs musikk sier Svein Ole Åstebøl. Oppegård kulturskole har utfordret lag og andre kulturskoler i regionen til også å delta. I tillegg blir det foredrag om Radka Toneff og det blir vist en tv-dokumentar.
– Hva var det som gjorde at Radka Toneffs musikk og historie inspirerte en hel generasjon?
– Hun var den i Norge som fikk frem teksten i jazzen. Frem til da var jazz instrumentalistene område. Hun brukte egne tekster, men fant også frem samtidstekster fra USA. Det var hun ikke alene om, men hun var den første i Norge som gjorde, sier biografiforfatteren Martha Breen.
– I tillegg var det jazzstilen hennes. I ettertid har nesten samtlige norske jazzmusikere kopiert stilen hennes.

Artikkeltags