SKI: Klokken syv torsdag morgen er en liten gjeng fra BUA og Nordre Follo kommune på plass på vestsiden av Ski stasjon, strategisk plassert utenfor sykkelhotellet.

Mer ute

Vi er inne i den europeiske mobilitetsuka, og torsdag 22. september er det bilfri dag. Noe som innebærer litt ekstra stort fokus på å velge andre transportmuligheter enn bilen.

I den anledning byr kommunen og BUA på litt ekstra service: Mellom klokken syv og fem torsdag kan man levere inn sykkelen sin for sjekk og enklere reparasjoner. Og fredag, i samme tidsrom, skjer det samme på Kolbotn stasjon.

– Her kan alle komme. Alle ønsker som har sykkel. Eller om man bare kommer innom for å si hei, så er det hyggelig og, sier Tommie Berkani.

Med seg har han sykkelreparatør Daniel Zonneweldt som driver sykkelreparasjon.no.

Hos BUA som har avdelinger både på Kolbotn, Ski og Langhus får man for øvrig til daglig låne gratis utstyr til ymse fritidsaktiviteter.

– Men vi skal være mer ute også nå, blant folk.

Mye korte turer

Beate Nygård og Christina Blumentrath i Nordre Follo kommune skjønner godt at folk har behov for å bruke bilen i det daglige.

– Men det er greit å prøve noe annet enn å alltid kjøre bil, påpeker Blumentrath.

Nygård påpeker at mange reiser miljøvennlig til jobb, men at det kanskje først og fremst er på det som skjer etter jobb og skole hvor det er mye å hente. Veldig mange bruker nemlig bilen til småturer i nærmiljøet.

– Vi ser at det er krevende, og vi skjønner at folk trenger bilen i hverdagen. Det gjør vi selv også. Men alle som kan bør prøve.

Ofte er det jo både kjappere og lettere å gå eller sykle en kilometer enn å kjøre bil, påpeker Blumentrath, som selv gjerne tar både handleturen og transport av sine tre barn på elsykkel med kasse foran.

Se mer i videoen over