FOLLO: Det har vært tørt lenge, og den siste tiden har brannvesenet igjen og igjen måttet rykke ut på branner og branntilløp i terrenget. Frem til nå har det vært farevarsel på gult nivå, men fredag melder Meteorologene på Twitter at regnet lar vente på seg. De har nå oppgradert farevarselet om gress- og lyngbrann til oransje for hele Sør-Norge sør for Stad og Dovre.
– Det betyr at det nå er stor fare i enkelte snøfrie områder. Vær svært forsiktig med åpen ild!, oppfordrer de.
Bare denne uken har det vært mindre gressbranner i Langhus-området, sist sent torsdag kveld, da en sigarettsneip satte fyr på et bed. Dette ble raskt slukket.
– Nå er det veldig, veldig tørt, så det skal ikke rare greiene til, sa operatør Kristian Falck i Øst 110-sentral til ØB fredag morgen.
LES OGSÅ: Sigarettsneip satte fyr på bed: – Ikke rare greiene som skal til
Mange branner
DSB skriver i en pressemelding at brann- og redningsvesenet så langt i år har rykket ut til over 500 branner i terrenget, og siden påskeuken har det i snitt vært 16 branner per dag.
Brann- og redningsvesenet og Sivilforsvaret er i høy beredskap. DSB forsterker også beredskapen fra lufta – gjennom helgen står tre skogbrannhelikoptre klare til å rykke ut.
– Enkelte dager har vi hatt opp mot 30 ulike branner. Å håndtere mange branner samtidig kan være utfordrende for det enkelte brannvesen og helikopterberedskapen, sier Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i DSB, i pressemeldingen.
LES OGSÅ: Nå er skogbrannfaren svært stor i Follo og omegn - ikke gjør opp ild
Pølse på termos
Det er generelt forbud mot å tenne bål og grille i skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september, og bruken av ild kan få store konsekvenser.
– Nå er det veldig tørt med mye tørt gress og buskas i terrenget som lett tar fyr. Vi advarer nå alle som skal ut og nyte våren: vær forsiktig og husk at selv en liten glo fort kan bli til en stor brann, sier Ly.
Engangsgriller likestilles med andre åpne flammer, og må ikke brukes i skog og mark.
– Ta heller med pølser på termos eller matpakke når du skal ut på tur, oppfordrer Johan Marius Ly.
Sjekk skogbrannfaren der du bor
Finn din kommune, og sjekk hvor stor skogbrannfaren er der.